Съветът на Европа призова днес Украйна да не прилага закона за олигарсите в настоящия му вид и й препоръча да внесе поправки в законодателството си за националните малцинства, предаде Франс прес.

По предложение на президента Володимир Зеленски през септември 2021 г. украинският парламент прие закон срещу олигарсите - свръхбогати бизнесмени, обвинени, че експлоатират икономиката на страната и купуват медии и политици, припомня БТА.

Венецианската комисия (консултативна група към Съвета на Европа, която изготвя и предоставя на държавите правни становища по законопроекти или вече действащи закони) обаче заяви, че приетите от Киев мерки "будят дълбоко безпокойство" във връзка с това доколко те съответстват на Европейската конвенция за правата на човека.

"Ето защо Венецианската комисия заключава, че законът не бива да се прилага в сегашния му вид", посочва в изявление Съвета на Европа.

Съветът препоръчва на Украйна вместо да взема на прицел конкретно олигарсите, да засили законодателството си в сфери като конкуренцията, корупцията, прозрачността при обществените поръчки, съсредоточаването на собствеността над медиите и прането на пари.

Юристите на Съвета на Европа приветстват приемането от Украйна на закон за националните малцинства, но същевременно дават препоръки - например "да разшири правото всеки да организира прояви на малцинствените езици и да премахне задължението за осигуряване на превод на украински език на публични събития по искане на посетителите".

Защитата на рускоезичното население беше една от официалните причини Русия да анексира украинския полуостров Крим през 2014 г. и да подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна много преди инвазията през февруари 2022 г., отбелязва АФП.

Съветът на Европа, в който членуват 46 държави, изключи миналата година Русия след инвазията в Украйна.