Делегация на Саудитска Арабия пристигна в Иран днес, за да обсъди повторното отваряне на посолство в Техеран и на консулство в Машхад, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на саудитското министерство на външните работи.

След години на вражда, която подхрани конфликти в целия Близък изток, двете регионални сили се договориха миналия месец да възстановят своите дипломатически отношения и да отворят отново посолства. Китай изигра посредническа роля за постигането на изненадващата сделка между сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран, оставяйки Съединените щати встрани от този процес, отбелязват Ройтерс и БТА.

Двете страни прекъснаха дипломатическите си отношения през 2016 г., след като саудитското посолство в Техеран бе щурмувано от демонстранти, протестиращи срещу екзекуцията в сунитското кралство на виден шиитски духовник.

Министрите на външните работи на Саудитска Арабия и Иран - държави, които доскоро бяха заклети врагове - се срещнаха в Пекин в четвъртък. Те обсъдиха как да бъде изпълнено на практика споразумението за нормализиране на двустранните отношения.

"Техническа делегация" на Саудитска Арабия е била приета днес в министерството на външните работи на Иран. Иранската страна е изразила готовността си да съдейства изцяло на саудитската делегация в нейната мисия, съобщи Саудитската агенция по печата.

Предвидено е иранският президент Ебрахим Раиси да посети Саудитска Арабия по покана на крал Салман. Визитата е планирана за края на този месец, отбелязва Франс прес.