Саудитска Арабия и три нейни арабски съюзника се споразумяха днес да възстановят напълно отношенията си с Катар след повече от три години бойкот, съобщи саудитският министър на външните работи, принц Фeйсал бин Фархан Ал Сауд, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Той говори на пресконференция след среща на върха на арабските монархии от Залива, в която участва и Египет, че има политическа воля и добри намерения да се гарантира изпълнението на споразумението за възстановяване на дипломатическите и други отношения, включително възобновяване на полетите.

"Днес бе взето решение, благодарение на мъдростта на лидерите от страните от Залива и на Египет, да се обърне нова страница и да се възстановят изцяло дипломатическите отношения" с Катар, заяви саудитският външен министър.

Снимка: AP/БТА

Саудитска Арабия и три нейни арабски съюзника - Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет, прекъснаха дипломатическите отношения с Катар през юни 2017 г., обвинявайки го в подкрепа на ислямистки групировки, в прекалена близост с противниците им - Иран и Турция, както и в предизвикване на проблеми в региона. Катар, който винаги е отричал тези обвинения, твърдеше, че е жертва на "блокада" и посегателство срещу своя суверенитет.

При откриването на срещата на върха страните участнички подписаха споразумение "за солидарност и стабилност", целящо да облекчи напрежението между Катар и няколко негови съседи, включително Саудитска Арабия.

"Усилията (на Кувейт и Съединените щати) ни помогнаха да постигнем споразумение ( . . . ), в което утвърждаваме нашата солидарност и стабилност в Персийския залив и на арабските и мюсюлманските страни", обяви саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, откривайки срещата на върха, която се проведе в Ал Ула ( в северозападната част на Саудитска Арабия).

Снимка: AP/БТА

След това саудитският престолонаследник се срещна с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Двустранната среща е била посветена, според официалната саудитска информационна агенция СПА, на "развитието на отношенията между двете страни и съвместните действия на държавите от Залива".

Външният министър на ОАЕ Ануар Гаргаш посрещна с оптимизъм решението за нормализиране на отношенията на страните от Съвета за сътрудничество в Залива с Катар, предаде Ройтерс.

В същото време той подчерта необходимостта от мерки за възстановяване на доверието, за да бъдат възстановени връзките с Доха.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф пък определи споразумението като успех на "смелата съпротива (на Катар) на натиска и изнудването".