Саудитска Арабия и още няколко страни очертаха този уикенд на среща в саудитския град Джеда контурите на потенциален план за мир в Украйна, заявиха днес дипломати пред ДПА, цитирана от БТА.

Според дипломатическите източници в срещата са взели участие представители на около 40 страни, включително на Украйна, на САЩ, на страни от ЕС и на Китай.

Според дипломатически източници участието на Китай в срещата е от особено значение. Китай, който е може би най-важният партньор на Русия на международната сцена, пропусна подобна среща, която бе проведена през юни в Копенхаген, отбелязва ДПА.

"Китай взе активно участие и приветства идеята за трета среща на това ниво", каза пред ДПА източник от Европейския съюз.

Саудитска Арабия, която организира срещата и беше неин домакин, заяви, че целта на консултациите е била намирането на "политически и дипломатически път" за слагане на край на войната в Украйна.

Саудитска Арабия, която има добри отношения както с Русия, така и с Украйна, не оповести кои са страните, взели участие в срещата в Джеда. Смята се обаче, че в нея са участвали представители на ключови развиващи се страни, като например Бразилия, Република Южна Африка и Турция.

На срещата не е приета заключителна декларация.