В неделя принц Мансур бин Мукрин, заместник управител на провинция Асир се завръщал от инспектираща обиколка, когато хеликоптерът му катастрофирал, съобщи саудитското министерство на вътрешните работи, цитирано от Би Би Си.

Не е била съобщена причина за катастрофата, която стана буквално часове след голяма чистка сред политическия и бизнес елит на кралството.

Загиналият принц Мансур е син на принц Мукрин бин Абдулазис, бивш шеф на разузнаването и обявен за престолонаследник за периода януари-април 2015 година, след което бе отстранен.

Съгласно съобщение на вътрешното министерство, цитирано от Саудитската осведомителна агенция, принцът заедно със седем служители на местната администрация са се качили на хеликоптер в неделя сутринта с цел обиколка и инспекция на крайбрежни проекти западно от град Абха.

По-късно хеликоптерът се е разбил.

В съобщението на вътрешното министерство не е била направена връзка между инцидента и продължаващия вече две години и половина военен конфликт със съседен Йемен.

В събота противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия прехвана и унищожи ракета близо до столицата Рияд. Рекетата е била изстреляна от йеменските бунтовници хути.

Саудитка Арабия обвини Иран, че е доставил ракетата на враговете на кралството.