Иран е започнал строителство в ядрения си комплекс в Натанз, сочат сателитни снимки, публикувани днес в САЩ, предаде Асошиейтед прес. Това става в момент, когато Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) призна, че Техеран изгражда подземен завод за центрофуги за обогатяване на уран, след като последното му такова съоръжение бе взривено миналото лято при предполагаем саботаж.

Строителството съвпада и с приближаването на президентските избори в САЩ, в които двамата претенденти имат различни позиции за бъдещите отношения с Иран. Президентът Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране, извади САЩ от ядреното споразумение с Техеран и упражнява максимален натиск, който накара Иран да отхвърли всички ограничения върху ядрената си програма. Джо Байдън изрази готовност да се върне към споразумението. Изходът от изборите вероятно ще предопредели подхода, който Америка ще възприеме. Изостреното напрежение между Иран и САЩ едва не доведе до военен конфликт между тях в началото на тази година.

Според снимките, разпространени от базираната в Сан Франциско Планетна лаборатория, от август насам Иран е построил ново шосе южно от Натанз към място, което според анализаторите е бивш стрелкови полигон на силите за сигурност, разположени в ядрения комплекс.

"Шосето води към планината, и вероятно те строят чрез изкопни работи някаква структура на повърхността, от която ще започва тунел в планината", каза Джефри Люис от Института за международни проучвания в Мидълбъри.

От иранската мисия в ООН засега не отговарят на искане за коментар. Шефът на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи каза миналия месец по държавната телевизия, че разрушената надземна част от комплекса ще бъде заменена от друга "в сърцето на планините около Натанз" в централен Иран.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза пред АП вчера, че неговите инспектори са уведомени за строителството и че Иран по-рано е информирал инспекторите на агенцията, които продължават да имат достъп до иранските обекти въпреки разпадането на ядреното споразумение.

"Това означава, че те са започнали, но все още не са завършили строежа. Това е дълъг процес", отбеляза Гроси.