Президентът Доналд Тръмп се оплака от по-високите мита, налагани от някои търговски партньори на САЩ съгласно споразуменията в Световната търговска организация, като заяви в Туитър че САЩ заслужават с тях да се търгува честно, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Съединените щати трябва, най-сетне, да бъдат третирани честно в търговията. Ако ние облагаме страна, която ни продава стоките си, с НУЛА мита, а те налагат 25, 50 или дори 100 процента върху нашите, това е НЕЧЕСТНО и не може да бъде толерирано повече. Това не е Свободна или Честна търговия, това е Глупава търговия", написа той.

Франция пък прикани САЩ да изпратят положително послание на европейските си съюзници и партньорите си в Г-7, и то незабавно, за да се избегне търговска война, предаде Франс прес.

"Искам ясно да кажа, че от американската администрация зависи да вземе правилните решения, за да успокои ситуацията и да облекчи трудностите. Какво ще стане следващата седмица ще зависи от решението, което администрацията е готова да вземе в близките дни и часове, не говоря за близките седмици", заяви френският финансов министър Брюно Льо Мер след завършването на срещата на финансовите министри от Г-7 в Канада по повод решението на САЩ в четвъртък да наложат мита на вносната стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

Срещата на върха на финансовите министри от Групата на Седемте приключи днес с "разочарование и единодушно безпокойство" заради решението на САЩ да засилят търговската си офанзива над своите търговски партньори и съюзници, заяви канадският финансов министър Бил Морно.

"Финансовите министри и гуверньорите на централни банки поискаха от финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин да предаде (в Белия дом) тяхното разочарование и единодушно безпокойство", заяви Морно.