Вашингтон повтори вчера предупреждението, че може да наложи санкции на западни фирми, инвестирали в руския газопровод "Северен поток 2" към Германия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според американското правителство Москва използва проекта, за да всее разкол в Европа.

Бяхме ясни, че има риск от налагане на санкции на фирми, работещи в сектора на руския енергиен износ, каза пред Ройтерс говорител на Държавния департамент на САЩ.

"Смятаме, че (газопроводът) ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност на Европа, предоставяйки на Русия още един инструмент за оказване на политическа принуда на европейските страни, особено на Украйна. Русия разбира, че този проект разделя Европа и го използва да вземе преимущество", добави той.

Пет западни фирми са инвестирали в "Северен поток 2" - германските компании Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), австрийската О Ем Ви (OMV), френската Анжи (Engie) и англо-холандската Шел (Shell).

Вчера американският президент Доналд Тръмп порица Германия, че иска разширяване на газопровода "Северен поток" и плаща милиарди за руски газ, докато САЩ плащат милиарди за защитата на Европа от Русия.

"Германия е заложник на Русия, защото получава толкова много енергия от нея...Те плащат милиарди долари на Русия, а ние трябва да ги защитаваме от Русия", заяви Тръмп по време на работна закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на върха на алианса.

"Така ние, американците, изглеждаме като идиоти - плащаме им сметките, а те пълнят джобовете на Русия", беше казал президентът преди няколко дни пак във връзка с газовия проект.

Във Федерална република Германия сме свободно обединени. Заради това можем да кажем, че провеждаме своя независима политика и вземаме независими решения, отговори на обвиненията канцлерът Ангела Меркел.