Американските федерални прокурори обвиниха Исмаел "Ел Майо" Самбада, съосновател на мексиканския наркокартел Синалоа, в заговор за производство и разпространение на фентанил, според изявление, публикувано вчера от прокурорите в Ню Йорк, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Самбада основава картела Синалоа заедно с вече задържания Хоакин "Ел Чапо" Гусман, а американските прокурори твърдят, че продължава да ръководи организацията, като се укрива.

Обвиненията, свързани с фентанил, се прибавят към множеството обвинения за престъпления, свързани с трафик на наркотици и организираната престъпност.

"Фентанилът е най-смъртоносната заплаха от наркотици, с която американците са се сблъсквали някога, а картелът Синалоа продължава да бъде най-големия трафикант на фентанил в Съединените щати", заяви Ан Милграм от ДЕА в изявление, публикувано от министерството на правосъдието на САЩ.

Фентанилът е водещата причина за смъртта на американците на възраст между 18 и 45 години, каза още Милграм.

В същото време Министерството на правосъдието на САЩ, което повдигна обвинения срещу 17 души, обяви, че фентанил е бил внесен контрабандно в Лос Анджелис от Мексико в пожарогасители. Десет от заподозрените са задържани в САЩ, а останалите седем се издирват в Мексико, се казва в изявлението на ведомството, цитирано от ДПА и БТА.

В обвиненията се твърди, че базираната в Сан Диего транспортна компания Carin Trucking е управлявала най-малко шест полуремаркета, които редовно са пресичали границата. Тези камиони са превозвали пожарогасители, пълни с фентанил, метамфетамин и хероин, прикрити от скрап, твърди министерството на правосъдието.

Смъртните случаи с фентанил се увеличават, като през 2023 г. фентанилът ще стане най-смъртоносният наркотик в окръг Лос Анджелис. През 2016 г. фентанилът е причинил едва 20% от смъртта при свръхдоза в цялата страна, докато през 2022 г. този процент скача до 92%.

След като пресекат границата, камионите, участващи в контрабандната схема, продължавали до Лос Анджелис, където куриер вземал пожарогасителите за разпространение, твърди министерството на правосъдието.

Двугодишното разследване на правителството, наречено "Операция "Димни скачачи", води до 13 конфискации: "680 992 таблетки фентанил, 3 кг фентанил на прах, 17 кг хероин и 10 418 таблетки, съдържащи метамфетамин", се казва в изявлението.

На 8 февруари властите започват да извършват арести. Шестима от 10-те заподозрени бяха задържани в Лос Анджелис.