Съединените щати свалят от въоръжение термоядрената бомба B83-1, която е най-мощната в арсенала им. Това се казва в новата национална отбранителна стратегия, публикувана от Пентагона на 27 октомври.

Както е отбелязано в документа, причината за това решение е увеличаването на разходите за поддръжка, както и ограниченият капацитет на използването му.

B83 е на въоръжение в САЩ от 1983 г.; произведени са общо 650 такива бомби.

B83 е проектиран да атакува цели на дълбочина. Бомбата е с мощност 1,2 мегатона тротилов еквивалент. Това е последната мегатонна бомба в ядрения арсенал на САЩ.

Бомбата се изтегля от арсенала като част от цялостната политика на администрацията на Джо Байдън за постепенно премахване на остарелите ядрени оръжия.

Съвсем наскоро стана известно, че Съединените щати са ускорили разполагането на по-прецизната версия на основната си ядрена бомба в базите на НАТО в Европа.

Пристигането на модернизираната бомба B61-12, която първоначално е планирано за следващата пролет, докато сега това предстои през декември тази година.

Този ход, който включва замяна на по-старите бомби с по-новата версия в различни бази в Европа за потенциално използване от американски и съюзнически бомбардировачи и изтребители, се случва на фона на повишеното напрежение заради заплахите на Русия да използва ядрено оръжие в Украйна и нарастващите опасения, че Западът трябва да направи повече, за да възпре Москва да премине тази граница.

Новата версия е проектирана така, че бойната авиация на САЩ и съюзниците - включително бомбардировачите B-2 и B-21 и изтребителите F-15, F-16, F-35 и Tornado - да могат да носят оръжието, за разлика от няколкото по-стари версии на B61, които се съхраняват от години.