Съединените щати ще приемат до 100 000 украинци и други, бягащи от руската агресия, обяви висш служител на администрацията на президента Джо Байдън в четвъртък, когато той пристигна в Брюксел за срещата на върха на НАТО.

"За да изпълним този ангажимент, ние обмисляме пълния набор от законови пътища към Съединените щати", каза служителят на Белия дом, като обясни, че това включва програмата за прием на бежанци в САЩ, с условно освобождаване от имигрантски и неимигрантски визи.

Припомня се, че таванът на САЩ за прием на бежанци е 125 000 души за тази година, но няма да се налага той да бъде разширен, защото все още има капацитет, а и по отношение на тези бежанци става въпрос за "дългосрочен ангажимент".

По думите на служителя администрацията работи за разширяване и разработване на нови програми с "фокус върху посрещането на украинци, които имат членове на семейството в Съединените щати".

Ще бъде поставен акцент върху защитата на най-уязвимите сред бежанското население, включително членове на ЛГБТИ общността, хората с увреждания, журналисти и граждани на трети страни.

"Очакваме, че повечето разселени украински граждани ще искат да останат в съседните страни или другаде в ЕС, където може да имат семейства и където вече има големи диаспори, с надеждата, че скоро ще могат да се върнат у дома", добави служителят.

"Отваряйки страната ни за тези хора, ние ще помогнем за облекчаване на натиска върху европейските държави, които в момента поемат голяма част от отговорността", коментира представителят на Белия дом.

Предвидената допълнителна помощ в размер на 1 млрд. долара (910 млн. евро) "ще осигури храна, подслон, чиста вода, медицински консумативи и други форми на помощ".

До момента Полша е приела най-много бежанци от Украйна, също така, но в пъти по-малко са тези, които се отправиха към Румъния, Унгария, Молдова, България и други европейски страни. Над 3 милиона души до момента са напуснали Украйна.