През последните няколко дни на летището на най-голямата авиационна база на Турция - "Мюртед" край столицата Анкара, пристигат транспортни самолети с доставки на части от ракетните системи С-400, които Турция закупи от Русия на стойност 2,5 млрд. долара. От петък до неделя пристигнаха общо 7 руски карго летателни машини "Илюшин" с компоненти за ракетите, съобщи турското военно министерство.

Според министерството доставките ще продължат до към октомври-ноември т.г. Пак според ведомството цялостната пратка ще включва общо 32 ракети, които още не са доставени, както и радарите.

След първите доставки и интереса около това какво представляват руските ракетни системи С-400, защо са необходими на Турция, какво се цели и т.н., вниманието се отклони изцяло към проблема какви последици/санкции ще има за Турция от страна на САЩ.

Специалисти и наблюдатели са на мнение, че непременно ще последват санкции от САЩ за Турция. Американският Конгрес е предложил на президента Доналд Тръмп пакет с 12 вида санкции - от военнопромишлени до икономически и политически, като отмяна на доставката на самолети Ф-35, санкции за фирми и лица, сътрудничещи с руски компании и др.

Въпросът сега е какви ще бъдат санкциите - много строги или не толкова.

От една страна Турция се озова под заплахата да й бъдат наложени много строги санкции в рамките на закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), но от друга страна - има шанс да се отърве от тях по инициатива на Тръмп или пък санкциите да бъдат по-меки, отбелязват наблюдатели.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар в телефонен разговор с американския си колега Марк Еспър в петък вечерта го увери, че "купуването на руските зенитни ракети С-400 няма да промени стратегическата ориентация на Турция".

Това е много важен момент, защото въпреки спадовете и възходите в отношенията Анкара-Вашингтон, Турция остава втора по сила държава в НАТО и съюзник, с който САЩ може да се разбира в проблемния близкоизточен регион.

Турция също така изтъква, че закупуването на руските С-400 не е просто прищявка. "Турция се намира под сериозна въздушна и ракетна заплаха, поради което закупуването на защитните системи С-400 от Русия не е въпрос на предпочитание, а на належаща необходимост", посочи в изявление министерството на отбраната.

Вашингтон пък си има своите основания да се безпокои от доставката (и евентуалното задействане) на руските системи. Според експерти радарите им могат да събират разузнавателна информация, която да блокира кодовете на американските изтребители от най-ново поколение (каквито са Ф-35), ползвани в системата на НАТО.

Респективно подобна заплаха се отнася и за НАТО, въпреки че генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че всяка страна в системата на НАТО има право да се грижи за отбраната си.

Тук се появява и големият въпрос, който стои в основата на кризата: ако все пак Турция приведе в действие руските ракетни системи С-400 с мотив, че са й необходими за укрепване на собствената й отбранителна мощ, какво ще стане ако и други страни членки на НАТО понечат да си доставят подобни комплекси? Няма ли Русия всъщност да се превърне в най-големия доставчик на оръжие и да засегне имиджа на САЩ? Вероятно има и други въпроси от чисто военно-техническо естество, представляващи тайна...

Представители на американския Конгрес са категорични, че Турция трябва да понесе отговорност (санкции) за хода със закупуването на ракетите.

Товарен самолет "Антонов" доствя на военното летище в Анкара части от ракетните системи С-400, 12 юли 2019 г.

Снимка: AP/БТА

"Ердоган, за съжаление, направи погрешен ход. Макар че ние много открито му посочихме, че трябва да направи избор. За нас е трудно да си обясним, да разберем предпочитанието на наш съюзник в НАТО, защо вместо със САЩ и НАТО предпочете сътрудничество с Русия и Владимир Путин", заявиха двама влиятелни сенатори от Комитета за международни отношения към американския Сенат.

Турция се надява, че разговорът между Ердоган и Доналд Тръмп покрай срещата на върха на Г-20 в Япония, когато Тръмп обвини администрацията на Барак Обама за кризата около С-400, ще изиграе роля за отмяна или смекчаване на евентуалните санкции срещу Турция.

Според дипломатически източници от това дали САЩ ще изберат да наложат пакет с по-меки санкции срещу Турция или ще наложат най-строги санкции, които да доведат до колапс турската икономика и капацитета на военноотбранителна индустрия, ще зависи бъдещето на турско-американските отношения.

Приетият от САЩ през 2017 г. закон CAATSA предвижда санкции за лица и институции, които сътрудничат с Русия във военната област. От включените в този закон 12 на брой санкции, се предвижда налагането най-малко на 5, с одобрението на президента Доналд Тръмп. Същият закон обаче дава правомощия на Тръмп да отложи налагането на санкциите 180 дни или да ги отмени.

Днес в Анкара се очаква да пристигне американска делегация за разговори по актуалните проблеми, на първо място този за руските ракети С-400.

Миналата седмица в Анкара пристигна и новият американски посланик Дейвид Сатърфилд, след като близо една година и половина постът бе вакантен.

След встъпването си в длъжност през 2017 г. Тръмп изтегли предишния американски посланик в Анкара Джон Бас и го назначи за посланик в Афганистан. Около година и половина не бе направено назначение на поста посланик в Турция.

Новият посланик Дейвид Сатърфилд пристигна точно в навечерието на предстоящите важни преговори на американските представители с властите в Анкара, които се очаква да бъдат трудни.

Докато американски източници остро критикуват Ердоган за покупката на руските ракетни системи С-400, турската основна опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, се солидаризира с държавния глава по този проблем. Лидерът Кемал Кълъчдароглу в реч пред депутатите от парламентарната група заяви подкрепа за решението на турските власти да купят руските зенитно-ракетни системи С-400. Той посочи, че това е напълно оправдано, предвид факта, че Турция не е удовлетворена от действията на САЩ и съществуват заплахи за националната й сигурност.

Турски анализатори, които са критични към президента Ердоган, одобряват доставките на руските ракети С-400 като гаранция за сигурността на Турция.

Колумнистът Фатих Алтайлъ смята, че си заслужава Турция да заплати цената, каквато и да е тя, за тези системи. "Това е цена, която си заслужава да заплатим много повече от глупавата цена, която платихме като се забъркахме в сирийската криза. Тази цена е много по-оправдана от онази, която трябваше да заплатим заради това, че мечтаейки за османско величие, се превърнахме във враг в арабския свят. Това е цена, която много повече заслужава да заплатим от цената, която плащаме като защитаваме военнопрестъпнически режими", коментира той.