САЩ се готвят за екзекуцията на жена, осъдена на смърт заради кражба на фетус (зародиш - б.р.). Екзекуцията ще бъде изпълнена на 12 януари, а адвокатите на осъдената през 2007 г. Лайза Монгомъри се опитват да променят присъдата й на доживотен затвор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Престъплението бе извършено през 2004 г., когато Лайза е била на 36 години. Майка на четири деца, тя се подложила на операция за женска стерилизация няколко години преди това, но не казала на близките си и на новия си съпруг.

Лайза набелязала жертвата си в интернет форум. Ставало дума за жена, оглеждаща кучета за продан. Лайза разбрала, че тя е бременна в осмия месец и си уговорила среща с нея уж, за да купи териер. Когато стигнала в дома й, тя я удушила, после изрязала матката й с нож и оставила жената в локва от кръв.

Момиченцето, което носела в утробата си убитата жена, по чудо оцеляло. И убийцата го отнесла у дома и го представила на новия си мъж като свое собствено новородено, а той й повярвал. Жената била арестувана ден по-късно.

Адвокатите й заявиха по време на процеса, че тя е била жертва на насилие и на групови изнасилвания като дете и че страда от психотично разстройство.

В САЩ има 21 случая на отвличане на фетуси от 1964 г., като 18 от тях са извършени след 2004 г., казва Националният център за отвлечени и експлоатирани деца.