САЩ наложиха санкции на девет души, свързани с върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, включително на началника на канцеларията му, на един от синовете му и на оглавяващия иранското правосъдие. Обект на санкции става и генералният щаб на иранските въоръжени сили. Това съобщи днес американското финансово министерство, цитирано от Ройтерс.

"Днес министерството на финансите на САЩ налага санкции на официални лица, които заемат неизборни длъжности в обкръжението на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и провеждат неговата дестабилизираща политика", заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин. "Лицата са свързани с широк набор от зловредни действия на режима, включително бомбените атентати срещу казармите на американските морски пехотинци в Бейрут през 1983 г. и срещу Съвместната аржентинско-израелска асоциация през 1994 г., както и с изтезания, убийства без съд и присъда и репресии срещу цивилни", допълва той.

Сред санкционираните от САЩ физически лица са началникът на канцеларията на Хаменей Мохамад Мохамади Голпаегани , както и Вахид Хаганиан, определян според министерството като "дясната ръка на върховния лидер".

Ебрахим Раиси, назначен през март тази година от Хаменей начело на иранското правосъдие, и Моджтаба Хаменей, вторият син на Хаменей, също са санкционирани, заяви финансовото ведомство във Вашингтон.

С въведените мерки се блокират всякакви активи под американска юрисдикция на санкционираните лица и се забранява на всички физически и юридически лица в САЩ да имат делови отношения с тях.

Санкциите биват наложени на днешния ден, на който се навършват 40 години от заложническата криза в американското посолство в Техеран, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.