Съединените щати са обезпокоени от проект за конституционна реформа в Беларус, която би позволила разполагането на руски ядрени оръжия в страната, граничеща с Украйна и Полша. Това заяви пред репортери високопоставена служителка на Държавния департамент, предаде Франс прес.

Според нея президентът на Беларус Александър Лукашенко планира да прокара конституционни реформи на референдум, който може да бъде организиран през февруари.

"Тези конституционни промени биха могли да означават, че Беларус планира да разреши разполагането на ядрени и конвенционални сили на своя територия", каза тя.

Наличието на ядрени оръжия по границите на ЕС би представлявало риск за европейската сигурност и може да доведе до ответен отговор, гласи опасението на Вашинготн.

Само преди ден представителка на Държавния департамент на САЩ предупреди за придвижване на руски войски днес в Беларус, като обвърза това с евентуален удар по съседната Украйна. Според Вашингтон Русия може да нападне Украйна "във всеки един момент", повишавайки нивото на тревога точно когато Вашингтон започва нов опит за диалог с Москва, предаде Франс прес.

"Фактът, че наблюдаваме тези придвижвания в Беларус, очевидно дава на руснаците нов вариант, ако решат да предприемат по-настъпателни военни действия срещу Украйна", каза тя.

В края на миналата седмица Вашингтон вече обвини Москва, че е изпратила агенти в Украйна за извършване на "диверсионни" операции, за да създаде "предлог" за инвазия.

"Нито един вариант не е изключен" от американска страна за отговор на подобна атака, посочи говорителката Джен Саки, запитана по-специално за изключване на Русия от SWIFT - сигурна верига за международни банкови преводи.

На фона на напрежението по тази ос американският държавен секретар Антъни Блинкен замина за Украйна. Страната е част от европейската му обиколка, която включва още Германия.

Съединените щати ясно заявиха, че руска инвазия в Украйна ще доведе до икономически санкции, но администрацията на президента Байдън засега не е уточнила какво означава това.

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че е поканил Москва и съюзниците от алианса за нови разговори за Украйна на фона на опасения от нахлуване на Русия в тази държава, предаде Франс прес. "Днес поканих Русия и всички съюзници от НАТО да участват в поредица от срещи на Съвета НАТО-Русия в близко бъдеще", каза генералният секретар на пакта на съвместна пресконференция в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц.