Новото споразумение, предвиждащо разполагането на територията на Полша на още 1000 американски военнослужещи, ще уреди статута на американския военен контингент в страната за десетилетия напред. Варшава и Вашингтон окончателно съгласуваха този документ за сътрудничество в сферата на отбраната, заяви днес в Краков полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак, цитиран от ТАСС и БТА.

"Това споразумение ще определи за десетилетия напред как ще действат (американските) въоръжени сили на територията на Полша", заяви министърът.

По думите му, съгласно споразумението в Полша ще бъде разположен също команден пункт на Пети корпус на войските на САЩ с предно базиране.

"Това решение увенчава нашите действия, свързани с увеличаване на присъствието на американски войски в Полша", допълни Блашчак.

По-рано министърът заяви, че споразумението със САЩ за разполагане на американски военнослужещи в Полша ще бъде подписано в най-скоро време, но не назова конкретна дата, отбелязва ТАСС.

По информация на полското издание "Дженник газета правна", това може да стане на 15 август. На този ден в страната се празнува Денят на полската армия, посочва ТАСС.

Според изданието в западната част на страната се планира да бъде създаден център за бойна подготовка, в град Ласк да бъде разположена ескадрила дронове, а в град Люблинец - подразделение на американските специални части.