Увеличава се американското присъствие в Гърция и в Кипър през последните денонощия след ескалацията, предизвикана от убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани при американска атака на летището в Багдад, съобщава гръцкото издание "Катимерини" и БТА.

Вчера сутринта формация от американски хеликоптери Чинук и Блек Хоук са излетели от гръцкото летище Елефсина с крайна дестинация Кипър, където ще останат през следващите седмици. Четири хеликоптера Чинук са кацнали на гръцкия остров Родос и са продължили за Кипър, докато четири Блек Хоук са останали в Родос до ново нареждане.

Преди няколко дни хеликоптери В-22 Оспри и транспортни самолети С-130 кацнаха в базата Суда на остров Крит. Както стана ясно вчера Вашингтон е поискал официално от Никозия да разположи временно подразделение за бързо реагиране в Кипър с основна цел евакуацията на дипломатически мисии или транспорт на други американски граждани от страни в Близкия изток.

Кипърското правителство е приело искането, защото влиза в категорията на хуманитарните мисии.

ДПА припомня, че Кипър беше използван като база за масова евакуация и през 2006 г., когато 150 хил. граждани на западни страни бяха евакуирани заради конфликта в Ливан.