Случаите на заразени с коронавирус в САЩ приближиха четири милиона, а на всеки час се установяват средно по 2600 нови заразени, което е най-високото темпо на нарастване в света.

Само за 98 дни общият брой на заразените достигна един милион. След още 43 дни броят им достигна два милиона, а 27 дни по-късно - вече три милиона. Отне само още 16 дни числото да достигне близо четири милиона с темпо на нарастване от 43 нови заразени в минута.

Федералното правителство, губернаторите на щатите и кметовете често сблъскваха позициите си за най-добрия подход за справяне с пандемията, което доведе до объркващи и набързо приети правила по въпроси като носенето на маски на обществени места и за това кога може да се поднови икономическата дейност.

От 20-те страни най-тежко засегнати от епидемията САЩ са на второ място по заразени на глава от населението, над 143 000 починали от болестта или 4,4 смъртни случая на 10 000 души САЩ се нареждат на шесто място в света по брой на смъртните случаи. Пред тях са Великобритания, Испания, Италия, Чили и Франция.

Безработица

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, се повиши през последната седмица с над 100 хиляди до близо 1,42 милиона от 1,3 милиона седмица по-рано, съобщи БНР.

Това представлява първо нарастване спрямо седмица по-рано от близо 4 месеца насам и сякаш потвърждава очакванията на анализатори и икономисти, че наблюдаваното подобрение на трудовия пазар след неговия колапс през март и април започва да се забавя на фона на възобновяване на новите случаи на Covid-19 в редица американски щати.

Заявките за обезщетения за безработица през седмицата до 18-ти юли се увеличиха с 1,416 милиона, след като седмица по-рано техният брой се увеличи с 1,307 милиона, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за около 1,3 милиона.

Данните на Департамента по труда отбелязват първо по-голямо повишение спрямо предходната седмица след шестнадесет поредни седмица на постоянно намаляване на броя на молбите за обезщетения. Седмичният брой на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна трайно да се понижава, като през последните седем седмици успя да падне под 2 милиона броя седмично, но продължава да задържа стабилно над 1 милион броя и е двойно по-голям от пика по време на Голямата рецесия през 2007-2009 година.

Така сумарният брой на американците, които подадоха за пръв път искове за обезщетения при безработица в САЩ надхвърли 50 милиона, достигайки близо 59 милиона откакто започна коронавирусната пандемия в страната, заради която бяха въведени строги карантинни мерки, които блокираха водещата световна икономика, оставяйки милиона работещи на улицата.

Броят на хората, продължаващи да получават обезщетения след първата седмица на подадени искове (продължаващи обезщетения при безработица) намалява през седмица до 11-ти юли до 16,197 милиона от 17,100 милиона седмица по-рано. Тези така наречени продължаващи претенции за обезщетения при безработица, които се отчитат с едноседмично изоставане, достигнаха рекордните 24,912 милиона в началото на месец май.

По принцип този ежеседмичен доклад представя най-навременни данни за здравето на американската икономика и за състоянието на пазара на труда.

Последните данни сякаш потвърждават прогнозите, че растящият в последно време брой на новозаразени с коронавирус в редица региони на САЩ ще доведе до забавяне на възстановяването на трудовия пазар, тъй като някои власти в тежко засегнатите региони на американския Юг и Запад се наложи отново да затворят бизнеси или да прекратят повторното им отваряне. Работниците, изпратени отново у дома, се присъединяват към втора вълна на съкращения, предизвикана от липса на търсене, тъй като икономиката се бори с рецесията, която започна през февруари.