Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да спрат проекта за газопровод между Русия и Германия "Северен поток-2", обяви вчера американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Франс прес и БТА.

АФП отбелязва, че Помпейо е подчертал с това изказване нежеланието на Вашингтон за компромис по въпроса, на фона на дадената от Берлин заявка за сближаване. По-рано вчера Германия обеща да започне да внася през следващите години втечнен природен газ от САЩ, като изгради съответната инфраструктура.

Критиците твърдят, че "Северен поток-2", чието строителство започна миналата година, ще увеличи зависимостта на Европа от Русия. Защитниците на газопровода обаче подчертават необходимостта от сигурни енергийни доставки на фона на намаляващия добив на газ в ЕС.

Газопроводът "Северен поток-2" "насочва пари" към Русия и едновременно с това вреди на Европа, заяви Помпейо на съвместна пресконференция във Варшава с полския министър на външните работи Яцек Чапутович (на снимката).

Държавният секретар на САЩ призна, че проектът "определено съдържа търговски аспект", но в същото време предупреди, че той крие и "огромен риск за сигурността".

"Мисля, че (американският) президент (Доналд) Тръмп бе много ясен по въпроса, че Съединените щати ще направят всичко, което зависи от тях, европейската сигурност да бъде на първи план, що се отнася до енергийните решения", каза Помпейо, попитан дали Вашингтон обмисля санкции срещу "Северен поток-2".

Трасето на бъдещия газопровод, който е предвидено да удвои капацитета на първия "Северен поток", ще минава от балтийското крайбрежие на Русия до Германия. Проектът е поддържан с условия от Франция, но критикуван остро от Полша и балтийските републики, припомня Франс прес.

"Ние споделяме гледната точка, че проектът "Северен поток-2" не служи на енергийната сигурност на Европа, смятаме го за неудачен и дори за вреден проект за енергийната сигурност на континента", каза полският външен министър.

Как ЕС урежда правно "Северен поток-2"

Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент съгласуваха на 12 февруари поправките в Газовата директива на ЕС, съобщи агенция Блумбърг. Европейската комисия уточни в изявление, че промените ще бъдат приети окончателно през идните месеци. Променената директива ще влезе в сила, след като бъде одобрена официално от ЕП и от Съвета на ЕС и "през идните месеци бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС". След това страните членки на ЕЕС ще трябва в срок от 9 месеца да приведат своето национално законодателство в съответствие с новата Газова директива, се отбелязва в изявлението.

Миналия петък германски и френски медии съобщиха, че Париж и Берлин са подготвили компромисен вариант за поправките в директивата, който ще позволи те да бъдат утвърдени и едновременно с това ще остави на Германия широки възможности за реализиране на проекта за газопровод "Северен поток-2", припомня ТАСС.

Същността на френско-германското предложение се състои в това, че страната, на чиято територия ще се намира пунктът за получаване на газ от морския газопровод, ще получи правото да избира как да прилага Газовата директива и възможни изключения от нея. В случая тази страна е Германия, посочва ТАСС.

ДПА отбелязва, че операторът на газопровода може да очаква някои допълнителни регулации, но проектът, водеща роля в който има руският държавен концерн "Газпром", не е заплашен.