Бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана каза, че му е отказано електронно разрешително за влизане в САЩ, защото е посетил Иран преди пет години, предаде Франс прес.

"Това е едно леко дребнаво решение", каза Солана в интервю за испанската телевизия Антена 3 и обясни, че той е бил в Иран през 2013 г. за встъпването в длъжност на иранския президент Хасан Рохани.

"Отидох там като представител на всички, които преговаряха", каза Солана, визирайки водените тогава преговори за иранската ядрена програма, приключили със споразумение, подписано през 2015 г. През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че изтегля страната си от договора.

"Трябва хората да посещават страните, в които нещата са най-сложни, за да продължат преговорите. Онова, което ми се струва най-шокиращо е, че същите тези хора са третирани по същия начин като останалите що се касае до разрешаване за влизане и излизане", каза Солана във връзка с това, че не е получил електронно разрешително за влизане в САЩ.

Електронното разрешително, което освобождава гражданите на ЕС от това да кандидатстват за визи за пътувания за по-малко от три месеца в САЩ, се получава обикновено по интернет преди пътуването. Но от 2015 г. хората, пътували преди това в Иран, Ирак, Сирия, Судан, Либия, Сомалия или Йемен не могат да се ползват от това разрешение и трябва да внесат молба за издаване на виза.

Ограничението не се прилага по принцип спрямо правителствени представители, но Солана не е заемал такъв пост през 2013 г.

"Това, което те имат в САЩ е компютър с алгоритъм и ако той знае, че си отишъл в Иран неотдавна, то той те изтегля от системата. Ще се опитам да направя така, че да ме пуснат да отида, трябва да отида, защото работя там, преподавател съм в няколко университета", подчерта Солана, визирайки пътуването до САЩ.

Солана, който е испански социалист, беше начело на НАТО от 1995 г. до 1999 г., а после беше върховен представител за външната политика и сигурността на ЕС до 2009 г.