САЩ заявиха, че няма забрана за продажбата на Русия за оборудване за селското стопанство. По този начин Вашингтон опровергава твърденията на Москва, че не инвазията на Украйна, а западните санкции причиняват глобална криза с храните, съобщава кореспондентът на БНР във Вашингтон

Oт финансовото министерство на САЩ посочват, че изключение от санкциите спрямо Русия правят транзакциите свързани с продукцията, продажбата и транспорта на оборудване за селското стопанство.

Оттам поясняват, че наложените забрани за "непровокираната и неоправдана война срещу Украйна" не се отнасят до продукти като торове, както и медицински средства и тестове за Covid-19.

В изявлението руският президент Владимир Путин е обвинен, че използва храната като оръжие във войната и че създава блокади за пристанищата в Черно море.

От началото на конфликта в Украйна САЩ са допринесли с 2.8 милиарда долара за подсилване на спешни действия в страни сблъскали се с хранителна криза, казват още от американското министерство на финансите.

Според хуманитарната организация към ООН за борба с глада 47 милиона по света са застрашени от глад, следствие на войната в Украйна.

Неотдавна американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че действията на Русия са допринесли до размириците в Шри Ланка, където президентът подаде оставка след масови протести заради намаляващите запаси от храна и гориво.