Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви, че санкциите на ООН срещу Иран "отново са в сила", предадоха световните агенции.

САЩ ще вземат мерки да накажат всички, които нарушават санкциите, които според Вашингтон са възстановени след задействана от него спорна процедура. Изявлението на Помпейо беше публикувано точно в 20 ч. местно време (0 ч. по Гринуич), когато би трябвало да влязат в сила вече възстановените според САЩ санкции.

Америка обаче е изолирана, отбелязва Франс прес, като припомня, че останалите големи сили, включително европейските съюзници на САЩ, заявиха, че санкциите не са възстановени и американската процедура няма правна сила.

Тези действия подготвят основата за тежък сблъсък в ООН преди предстоящото Общо събрание на организацията, отбелязва Асошиейтед прес.

"Нашата политика за оказване на максимален натиск на иранския режим ще продължи, докато Иран не сключи с нас всеобхватно споразумение, което да възпира заплахите срещу неразпространението и да спре разпространението на хаос, насилие и кръвопролития", заяви още Помпейо. Той увери, че "светът ще бъде по-безопасен в резултат" на задействаната от САЩ процедура.

Това би означавало, че оръжейното ембарго няма да изтече през октомври.

От своя страна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви пред Съвета за сигурност, че не може да предприеме никакви действия по декларацията на САЩ, че санкциите на световната организация срещу Иран са били наложени отново, защото "изглежда съществува несигурност" по въпроса, предаде Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви миналия месец, че задейства 30-дневния механизъм, водещ до повторно налагане на санкциите на ООН срещу Иран. Но 13 от 15-те членове на Съвета за сигурност заявиха, че действията на Вашингтон нямат правна сила, защото Помпейо използва механизъм, включен в сключения през 2015 г. договор между Иран и световните сили, от който Вашингтон се изтегли през 2018 година.

"Изглежда съществува несигурност дали процесът наистина е бил задействан и съответно, дали спирането на санкциите продължава", се казва в писмо на Гутериш до Съвета за сигурност. Той подчертава, че не може да действа, все едно подобна несигурност не съществува.

Представителите на ООН оказват административна и техническа подкрепа на Съвета за сигурност за прилагане на въведените санкционни режими. Гутериш заяви, че до изясняване на статуса на санкциите срещу Иран, няма да предприеме никакви стъпки, за да окаже тази подкрепа.

Новината бе коментирана от иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Световната общност трябва да се противопостави на използването на санкции от страна на САЩ, за да наложат волята си, или и други страни може да очакват да им се случи същото, заяви той, цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да издаде указ, позволяващ му да налага американски санкции на всеки, който наруши оръжейното ембарго срещу Иран, което се очаква да изтече през октомври.

"Като правило, американците тормозят и налагат санкции", заяви заяви Зариф пред иранската телевизия часове преди настъпването на момента, когато според САЩ санкциите на ООН отново са влезли в сила. "Световната общност трябва да реши как да се държи спрямо тормоза", добави той. "Тъй като те ще се изправят пред същото утре, когато Америка предприеме същите действия срещу проекта Северен поток, както и други проекти", подчерта той.

САЩ и много европейски страни се противопоставят на проекта Северен поток-2, който според тях ще увеличи зависимостта на Европа от руски газ и ще лиши транзитни страни като Полша и Украйна от влияние над Русия, припомня Ройтерс.