САЩ повдигнаха обвинения на софтуерен инженер, който се твърди, че е издал на организацията Уикилийкс класифицирана информация, отнасяща се до хакерската програма на ЦРУ, предаде ДПА, цитирата от БТА.

Джошуа Адам Шулти, бивш служител на американската шпионска агенция, бе арестуван миналата година, след като при обиск в дома му бе намерена детска порнография на негови електронни устройства. Обискът бе извършен като част от разследването за изтичането на информация.

Масовото изтичане на хиляди документи стана миналата година, година след като Шулти е напуснал агенцията. Той явно е бил част от екипа, разработващ инструменти за хакерска дейност.

В обвинителния акт се казва само, че е разкрил на външна организация, обозначена като "Организацията 1", информации за събирането на разузнавателна информация от ЦРУ.

Адвокатът му обаче каза, че става дума за издаване пред Уикилийкс на хакерски инструменти, зловредни софтуери, вируси и троянски коне, използвани от ЦРУ за шпиониране на компютри, предаде Франс прес.

През март 2017 г. Уикилийкс започна да публикува същите инструменти, които използват американските шпиони, поставяйки ЦРУ в много неудобно положение и предоставяйки тези инструменти на професионални хакери и аматьори по цял свят.