Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза вчера, че САЩ не изключват възможността да ударят Иран, като посочи, че предстоят още нападения срещу ислямистки бойци в региона, предаде ДПА.

"Ще бъдат предприети още действия в отговор на ... трагичната смърт на тримата смели американски военнослужещи", посочи Съливан в предаването "Тази седмица" на телевизия Ей Би Си, визирайки удара с дрон в Йордания в края на миналия месец, при който загинаха трима американски войници.

"Трябва да се подготвим за всяка непредвидена ситуация", добави той. "И бих казал само, от гледна точка на Техеран, че ако решат да отговорят директно на САЩ, ще получат бърз и твърд отговор от нас", подчерта съветникът по националната сигурност на Белия дом.

В телевизионното предаване "Среща с пресата" на телевизия Ен Би Си, запитан за Иран, Съливан отговори: "Няма да навлизам в подробности за това, което сме отсъдили в полза или изключили от гледна точка на военни действия".

"Президентът е решен да отвърне със сила на атаките срещу нашия народ", добави той. "Президентът също така не търси по-широка война в Близкия изток", отбеляза съветникът по националната сигурност на Белия дом.

През уикенда САЩ и Великобритания нанесоха удари по 36 обекта на хусите в Йемен при втора вълна от нападения, целящи да ограничат още повече боеспособността на подкрепяните от Иран групировки, които непрестанно атакуват американски и международни интереси след избухването на войната между Израел и палестинската групировка "Хамас".