САЩ са одобрили планове за нанасяне на удари срещу обекти в Ирак и Сирия, като ударите ще бъдат извършвани в продължение на няколко дни, съобщи телевизия Си Би Ес, позовавайки се на свои източници, предадоха Ройтерс и БТА.

Президентът Джо Байдън заяви във вторник, че е решил какъв ще бъде отговорът на атаката с дрон в Североизточна Йордания, при която бяха убити трима американски военнослужещи, а над 40 бяха ранени.

Байдън хвърли вината върху "радикалните, подкрепяни от Иран войнствени групировки, действащи в Сирия и Ирак", и обеща да отвърне на удара "във време и на място по наш избор". Според Вашингтон нападението е било извършено от подкрепяни от Иран бойци. Това е най-смъртоносната атака срещу американски части от началото на войната в ивицата Газа на 7 октомври.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в понеделник, че ответните мерки "може да бъдат на много равнища, да бъдат изпълнени на отделни етапи и да продължат във времето".

Иран отрича да е пряко замесен, като твърди, че групировките в региона "не получават заповеди от Иран за своите решения или действия".

Многократно през последните десетилетия е надвисвала заплаха от пряк конфликт между Иран и САЩ, но е бил избягван и от двете страни, отбелязва "Политико".

Днес Си Би Ес не оповести повече подробности във връзка с информацията за готвените от САЩ удари по обекти в Ирак и Сирия