Американските въоръжени сили нанесоха рано тази сутрин въздушни удари по две места в Източна Сирия, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, съобщи Пентагонът в отговор на атаките с дронове и ракети срещу американски бази и персонал в региона, започнали в началото на миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Ударите на САЩ показват решимостта на администрацията на Байдън да поддържа деликатен баланс. САЩ искат да ударят възможно най-силно подкрепяните от Иран групировки, заподозрени в нападения срещу САЩ, за да възпрат бъдеща агресия, вероятно подхранвана от войната на Израел срещу "Хамас", като същевременно се стремят да избегнат разпалването на региона и провокирането на по-широк конфликт, отбелязва АП.

Информация за конкретните мишени и други подробности все още не са предоставени.

По данни на Пентагона от 17 октомври насам е имало най-малко 12 нападения срещу американски бази и персонал в Ирак и четири в Сирия. Бригадният генерал от ВВС Пат Райдър заяви, че 21 американски служители са били ранени при две от тези нападения, при които са използвани безпилотни самолети, насочени срещу военновъздушната база "Ал Асад" в Ирак и гарнизона "Ал Танф" в Сирия.

В изявление на министъра на отбраната Лойд Остин се казва, че "прецизните удари за самоотбрана са в отговор на поредица от продължаващи и предимно неуспешни нападения срещу американски военни в Ирак и Сирия от подкрепяни от Иран групировки, които започнаха на 17 октомври".

Президентът на САЩ Джо Байдън отправи директно послание към върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей да не се предприемат нападения срещу американски военнослужещи в Близкия изток, съобщи Белият дом, след като американски войници бяха атакувани в Ирак и Сирия, предаде Ройтерс.

"Беше предадено директно послание", заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби на брифинг, като отказа да даде повече подробности. Коментарът на Кърби идва в момент, когато американските официални лица продължават да се опасяват от по-широк конфликт в Близкия изток след нападението на войнствената групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

През изминалата седмица американските сили са били атакувани повече от дузина пъти в Ирак и Сирия, съобщи Пентагонът във вторник.

В сряда Байдън заяви, че е предупредил аятолаха, че Съединените щати ще отговорят, ако американските сили продължат да бъдат обект на нападения, но не уточни как е било предадено посланието. "Предупреждението ми към аятолаха беше, че ако те продължат да предприемат действия срещу тези военни части, ние ще отговорим и той трябва да бъде подготвен. Това няма нищо общо с Израел", заяви президентът на пресконференция.

Около 900 американски военни бяха изпратени в Близкия изток за засилване на отбранителните способности на САЩ на фона на зачестилите нападения на свързани с Иран групировки, съобщи вчера Пентагонът.