Продължава яростната офанзива на израелските сили срещу бойците на Хамас в Ивицата Газа. Боевете ескалираха през миналата нощ. Междувременно Вашингтон наложи вето на искането на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня. По този начин Вашингтон изпада в дипломатическа изолация, опитвайки се да защити съюзника си Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тринайсет членове на Съвета за сигурност подкрепиха проекторезолюцията, внесена от Обединените арабски емирства (ОАЕ), докато Великобритания се въздържа при гласуването. Вотът идва, след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди в сряда Съвета за сигурност за глобалната заплаха, която произлиза от продължаващата вече два месеца война в Газа.

"Какво е посланието, което изпращаме на палестинците, ако не можем да се обединим зад призива за временно спиране на масираните бомбардировки на Газа?", каза заместник постоянният представител на ОАЕ в ООН Мохамед Абушахаб.

Заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд каза, че проекторезолюцията е откъсната от действителността и "няма да промени нищо на терен".

"Затова, макар САЩ силно да подкрепят установяването на траен мир, при който израелци и палестинци да могат да живеят в мир и сигурност, не подкрепяме призивите за незабавно прекратяване на огъня", допълни американският дипломат, цитиран от Асошиейтед прес.

"Нашите колеги от САЩ буквално пред очите ни подписаха смъртната присъда на още хиляди, ако не и на десетки хиляди мирни жители в Палестина и Израел, включително жени и деца, а също така на опитващите се да им помогнат служители на ООН. Историята ще даде оценка на тези действия на Вашингтон", каза заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

Палестинският пратеник в ООН Рияд Мансур посочи, че гласуването означава, че "милиони палестински животи висят на косъм",

САЩ и Израел се противопоставят на прекратяване на огъня, защото смятат, че това само ще облагодетелства "Хамас". Вместо това Вашингтон се обявява за паузи в бойните действия, за да се защитят цивилните и да се позволи освобождаването на взетите от "Хамас" заложници, посочва Ройтерс.

"Хамас" осъди ветото на САЩ  и определи стъпката на Вашингтон като "неетична и нехуманна".

"Възпрепятстването от страна на САЩ на приемането на резолюция за прекратяване на огъня представлява пряко съучастие заедно с окупатора в убийството на палестинци и извършаването на още масови убийства и етническо прочистване", каза представителят на политическото бюро на "Хамас" Езат ар Решик.

Министерството съобщава и за десетки хиляди ранени, много от които не могат да бъдат лекувани поради липса на средства, болничен персонал и място в препълнените болници. "Всеки ден губим десетки ранени поради липса на грижи", заявява говорителят на министерството Ашраф ал Кидрех.

"Хамас" също така съобщи, че Израел е бомбардирал средновековната джамия Омари в Газа, което е причинило тежки разрушения на сградата и определи случилото се като "отвратително, варварско престъпление", предаде Ройтерс.

Снимки, разпространени от управляваните от "Хамас" медии в Газа, показват огромни щети по джамията, паднали стени и покриви и огромна пукнатина в долната част на каменното минаре. 

 

Джамията Омари, наречена на втория ислямски халиф Омар, е най-старата и най-голямата в малкия палестински анклав, посочва Ройтерс.

Израел заяви, че неговата армия не атакува около 150 убежища за цивилни в ивицата Газа, съобщи "Таймс ъв Израел", позовавйки се на органа COGAT, отговарящ за правителствените дейности на територията, съобщи ДПА.

Съобщава се, че тези убежища включват училища и други обществени институции. Според информацията на вестника ООН предава координатите на тези сгради на Израел.

Вестникът информира и за положението в "безопасната зона" от около 20 кв. км в Ал Мауаси, която армията не атакува, въпреки че се твърди, че "Хамас" е изстрелял ракети към Израел от този район.

По данни на очевидци положението в Ал Мауаси е много тежко, липсват храна и подслон, информира ДПА.

По заповед на израелската армия стотици хиляди хора, търсещи защита, избягаха на юг от обхванатите първоначално от тежки сражения северни части на ивицата Газа. Оттогава обаче израелската армия засили боевете и в южната част на ивицата Газа.

По данни на ООН в момента в крайбрежната ивица има почти 1,9 млн. вътрешно разселени лица - от общо над 2,2 млн. души население.

Действията на израелската армия са подложени на нарастваща международна критика с оглед на страданията и разселването, причинени на палестинските цивилни граждани, посочва ДПА