Две новини от двата края на света показват опасното ниво на военната ескалация в рамките на едно денонощие.

Докато в Газа въздушната операция на Израел срещу Палестина е на път да премине от въздушна в наземна, от Пентагона дойде информация, че САЩ възнамеряват да разработят модерна версия на тактическото си ядрено оръжие B61 за потенциална употреба срещу "по-труднодостижими" военни цели, докато в същото време техният голям враг в Близкия изток Иран е стартирал голямо учение на сухопътните си войски.

От американска страна Министерството на отбраната заявява в прессъобщение, че Конгресът все още трябва да даде одобрението си за проекта. Бомбата, обозначена като B61-13, ще бъде произведена от Националното управление за ядрена безопасност към Министерството на енергетиката и ще може да се използва с модерни самолети. Според Пентагона въвеждането на B61-13 не е отговор на конкретно събитие, а "отразява текущата оценка на променящата се среда в областта на сигурност".

Производството няма за цел да увеличи общия брой на оръжията в ядрения арсенал на САЩ. По-скоро то трябва да осигури на американския президент "допълнителни възможности срещу определени по-трудни и големи военни цели" и да замени някои бомби 62-7.

Ядрените оръжия тип В61 са част от запасите на САЩ от десетилетия и редовно се доразвиват, припомня агенция ДПА, цитирана от БТА.

От страна на Иран пък стана ясно, че голямото учение на сухопътните им войски в обстановката на покачващо се напрежение в Близкия изток ще продължи два дни. Маневрите се провеждат в провинция Исфахан, Централен Иран, и в тях участват четири бойни подразделения. Според  иранската осведомителна агенция Тасним целта е да се провери оперативната готовност на пехотата, бронираната техника, ракетните войски и частите за водене на електронна война. Маневрите се организират "в контекста на възникналите в последно време заплахи", се казва в съобщението.

Ще бъдат изпробвани нови оръжия и възпиращите способности на сухопътните войски, отбелязва Тасним. В двете заключителни фази на маневрите ще се тренират крайбрежни отбранителни действия, нощни операции и контраатаки в случай на нападения в региона.

На фона на войната между "Хамас" и Израел се увеличава безпокойството, че тя може да се разрасне и да обхване целия регион. Вашингтон и Техеран си размениха взаимни предупреждения да не се замесват в конфликта.