Държавният департамент на САЩ определи като необосновани обвиненията на Русия, че Вашингтон се е намесил в неотдавнашното гласуване в парламента на Република Македония за стартиране на процедурата за конституционни промени за новото име на страната, предава скопската телевизия "Канал 5", цитирана от "Фокус". От Вашингтон ги нарекоха опит за дезинформация и пропаганда.

Преди няколко дни 80 от 120 депутати в парламента в Скопие одобриха споразумението с Гърция, в което бе определено като компромисно името Северна Македония.

"Всяко твърдение, че представителите на посолството на САЩ са участвали в процеса на гласуване в парламента, са неразумни и лъжливи. САЩ приветстват решението на македонския парламент да започне конституционните промени, необходими за изпълнението на Договора с Гърция. САЩ смятат, че Преспанското споразумение е историческа възможност за насърчаване на стабилност, сигурност и просперитет в целия регион", заяви говорителят на Държавния департамент на брифинг във Вашингтон в отговор на въпрос на гръцки журналист.

Държавният департамент препоръча на онези, които искат да разследват как македонските депутати са взели своето решение, да го направят чрез консултации със самите тях вместо с помощта на руската дезинформация и пропаганда.

И македонското външно министерство категорично отхвърли като напълно неоснователни и неверни твърденият в коментара на руското МВнР по този повод.