Съединените щати ще изпратят противоракетна отбранителна система за сваляне на балистични ракети ТААД (THAAD) и допълнителни противоракетни системи "Пейтриът" в Близкия изток, каза вчера Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Решението е било взето в отговор на неотдавнашните атаки срещу американски войски в региона, добавя БТА.

"След подробни дискусии с президента (Джо) Байдън относно неотдавнашната ескалация (предизвикана) от Иран и неговите проксита в целия Близкоизточен регион, днес насочих поредица от допълнителни сили за по-нататъшно укрепване на позициите на министерството на отбраната в региона", обяви американският министър на отбраната Лойд Остин.

Остин каза, че изпраща допълнителни войски, които ще са готови за развръщане, но не уточни какъв брой.

Малко по-рано двама военни източници, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак, в която са разположени американски войници и други международни сили, е била атакувана днес с ракети "Катюша" и най-малко един взрив е бил чут вътре в базата.

Противоракетната отбрана на "Айн ал Асад" прехвана и свали вчера два дрона над базата. Военновъздушната база се намира в западната иракска провинция Анбар, посочва Ройтерс.