САЩ ще изпратят на Украйна военна помощ за още 400 млн. долара и създават в Германия команден център за съдействие в областта на сигурността. Центърът ще отговаря за трансфера на всички оръжия за Украйна и обучението на украински войници, обяви днес Пентагонът, цитиран от БТА.

Новият команден пост, наречен Група за съдействие за сигурността на Украйна, е сигнал за по-продължителна и дългосрочна програма в подкрепа на Киев в борбата му срещу Русия, каза говорителката на Пентагона Сабрина Сингх.

Пакетът от новите 400 млн. долара включва договори за 1100 дрона "Финикс гоуст", финансиране на ремонта на 45 танка, 40 речни катера и други системи. Но тъй като оръжията ще минават по схемата "Инициатива за съдействие в сигурността на Украйна" и няма да бъдат доставени незабавно на Киев. Оръжията по тази инициатива се поръчват от производители, а не се изваждат от оръжейни складове, поясни АП.

От началото на войната на 24 февруари САЩ са доставили на Украйна оръжия и друго оборудване за 18,2 милиарда долара.

Нидерландия ще достави на Украйна танкове и друго тежко въоръжение на обща стойност от 120 милиона евро, съобщи в същото време нидерландското министерство на отбраната.

Нидерландските власти казаха, че ще похарчат 45 млн. евро за танкове Т-72, като си сътрудничат със САЩ и Чехия за доставката на 90 модернизирани чешки танка.

Всяка от двете страни ще плати за модернизацията на 45 танка, за да ги оборудват с модерна оптика, комуникационно оборудване и броня.

Някои от модернизираните Т-72 ще пристигнат в Украйна преди края на тази година, очевидно през декември.

Представител на Министерството на отбраната на САЩ заяви, че танковете са включени в пакета, защото украинските военни вече знаят как да ги управляват.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан се е срещнал днес в украинската столица Киев с украинския президент Володимир Зеленски, за да потвърди непоклатимата подкрепа на Вашингтон за Украйна пред руската инвазия, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Белия дом.

Съливан, който е близък съветник на Байдън, също така е имал среща с украинския министър на отбраната Олексий Резников и с началника на канцеларията на украинския президент Андрий Йермак, се казва още в съобщението. Той е потвърдил непоклатимата подкрепа на САЩ за Украйна и за украинския народ, който защитава своя суверенитет и своята териториална цялост, се допълва в текста на съобщението.