На десет души са предявени обвинения във връзка с атаки със зловреден софтуер, заразил 41 000 компютри и нанесъл финансови щети за над 100 милиона долара, съобщиха днес американските и европейски власти, цитирани от Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вирусът, позволил на киберпрестъпници от Източна Европа да установят дистанционен контрол върху заразените компютри и да изтеглят пари от банкови сметки, е засегнал компании и институции от всички сфери на живота в САЩ. Сред жертвите са адвокатска кантора във Вашингтон, черква в Тексас, мебелно предприятие в Калифорния и казино в Мисисипи.

Обвиняемите са от шест държави и някои от тях очакват съдебни процеси в Европа. Единадесети обвиняем, свързан със случая, е бил екстрадиран през 2016 г. от България и миналия месец се е признал за виновен пред федерален съд в Питсбърг. Обвиненията включват заговор за извършването на компютърна измама, заговор за извършване на дистанционна и банкова измама и заговор за извършване пране на пари.

Според федералния прокурор в Питсбърг Скот Брейди престъпниците превръщали придобитите средства в биткойни, които трудно може да бъдат идентифицирани и достигнати без личния ключ на своя притежател.

Вместо да бъде поискано незабавното екстрадиране в САЩ на всички 10 обвиняеми, което често е труден и продължителен процес, американските прокурори първо ще внесат обвинения срещу част от тях в техните страни, сред които Украйна, Молдова и Грузия, отбелязва АП.

Какво е руското участие в схемата

Представители на Европол обясниха на пресконференция в Хага, че в разбитата хакерска групировка важна роля са играели руски граждани. Те се занимавали с разработването и разпространяването на зловредния софтуер GozNym и на изпирането на незаконно придобитите средства, предаде ТАСС.

Предполагаемият шеф на групата е 35-годишният Александър Коноволов, роден в Тбилиси и арестуван в Грузия, съобщи американският Държавен департамент, цитиран от Франс прес.

Неговият предполагаем сътрудник Марат Казанджиян, на 31 години, също е бил арестуван в Грузия.

Коноволов е вербувал хакери, предлагащи услугите си в "престъпни онлайн форуми" и говорещи руски.

Петима руски граждани все още се издирват във връзка със случая. Сред тях е създателят на зловредната програма, идентифициран като Владимир Горин, когото Русия отказва да екстрадира.

Един от заподозрените, Виктор Еременко, е бил арестуван в Шри Ланка по искане на американските власти през 2017 г., но е бил пуснат условно след намеса на "руски правителствен представител". След това той избягал в Русия, където се намира сега.

Украинската полиция пък е арестувала друг заподозрян, Генадий Капканов, на 36 години.