Подобна среща би била "неблагоразумна и безполезна" и "сериозно би подкопала политическата основа на китайско-американските отношения", каза на пресконференция Чжу Вейцюн, високопоставен представител на комунистическата партия, отговарящ за етническите и религиозните въпроси.

По думите му китайското правителство се противопоставя категорично на подобна среща. Вейцюн посочи още, че до момента не е постигнат напредък в преговорите с пратениците на Далай Лама за статута на Тибет и че са били установени "големи разминавания в позициите" на двете страни. Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

На 16 февруари се очаква Далай Лама да пристигне на десетдневно посещение в САЩ, което ще започне от Вашингтон. Възможността за среща с Барак Обама все още не е официално потвърдена.

Тибетското правителство отхвърли отправеното от Китай предупреждение срещу евентуална среща между американския президент Барак Обама и Далай лама.

"Съединените щати поддържат подхода на Негово светейшество (Далай лама), който смята, че въпросът за Тибет трябва да бъде решен в рамките на китайската конституция", отбеляза още говорителят на базираното в Дарамсала, Северна Индия, тибетско правителство в изгнание. Той заключи, че "следователно, няма резон в привеждания от Китай довод, че една такава среща би подкопала отношенията между Китай и САЩ".