Със закани за отмъщение Иран погреба днес Мохсен Фахризаде - ученият, основал иранската ядрена програма. Той беше убит в петък, а Техеран обвинява Израел. Смъртта на Фахризаде засили напрежението между Иран и враговете на ислямската република в региона. 

Погребението на Мохсен Фахризаде започна с почит към мъченика Имам Хюсейн - фигура от 7-ми век, почитана от шиитите, предаде БНР. Траурната церемония се състоя в Министерството на отбраната. Присъстваха само няколко десетки високопоставени военни и семейството на учения заради коронавирусни ограничения. Министърът на отбраната Амир Хатами обеща Иран да отмъсти за убийството.

"Всички душмани трябва да знаят, че това ще е първото им поражение. Ако са искали да убият нашият скъп мъченик и името му да бъде забравено, то сега той е възпяван навсякъде се превърна в идол за всеки, който е поел по пътя на борбата", заяви той.

Иранският парламент поиска вчера спиране на инспекциите на ядрените обекти в страната, което е отказ от пореден ангажимент, поет с ядреното споразумение от 2015-та година. Според иранската англоезична телевизия Прес Ти Ви оръжието, използвано за убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде, е с обозначение и спецификации на израелската военна индустрия. Вчера иранската агенция Фарс заяви, че той е убит с дистанционно задействано автоматично оръжие.

Убитият в петък ирански учен е станал жертва на една комплексна операция, при която са използвани напълно нови стил и метод. Това заяви днес висш ирански представител, обвинил в престъплението опозиционна група в изгнание и Израел, предаде Франс прес.

"Това беше една комплексна операция с използване на електронен материал", каза адмирал Али Шамхани, секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран.

Организацията "Муджахидините на народа" вероятно е била замесена, но криминалният елемент във всичко това е ционисткият режим и Мосад", заяви иранският представител.

Междувременно израелският министър на разузнаването Ели Коен обяви в радиоинтервю, че не знае кой стои зад покушението. Но израелски източник, цитиран от Ню Йорк таймс, твърди, че Мохсен Фахризаде е бил начело на опасните ядрени амбиции на Иран и всъщност светът трябва да благодари на Израел. Твърди се, че Фахризаде е ръководел проекта "Амад" - тайна програма, създадена през 1989-та година, за разработване на атомна бомба.

Снимка: Iranian Defense Ministry/AP/БТА

Вижте още снимки >>

Москва решително осъжда убийството на иранския учен и специалист по ядрена физика Мохсен Фахризаде, което има за цел да дестабилизира обстановката в региона, заяви междувременно днес руското външно министерство, предаде ТАСС.

"Решително осъждаме убийството на учения, което бе извършено на 27 ноември в Иран. Изразяваме сериозно безпокойство във връзка с провокационния характер на този терористичен акт, който явно има за цел да дестабилизира обстановката и да увеличи потенциала за конфликт в региона. Призоваваме всички страни да се въздържат от действия, които могат да доведат до ескалация на напрежението", се казва още в изявлението на ведомството.