Сръбският президент Александър Вучич съобщи на пресконференция в Париж, че е разговарял днес с френския си колега Еманюел Макрон за двустранните отношения, приятелството между Сърбия и Франция и за косовския проблем, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА.

Вучич каза, че е получил подкрепата на Макрон за намиране на компромисно решение в преговорите с косовските албанци.

"И то не само да запазим мира за година-две, а за траен мир, за да можем да се концентрираме върху икономическия напредък", изтъкна Вучич.

Той подчерта, че сътрудничеството между Сърбия и Франция постоянно се разширява и все повече френски компании правят добри сделки със Сърбия.

Вучич честити на Макрон победата на Франция на световното първенство по футбол, а Макрон от своя страна честити за победата на Новак Джокович на турнира Уимбълдън.

Френският президент заяви, че Париж ще помогне на Сърбия при решаването на най-трудните въпроси в процеса на европейска интеграция.

"Нещата се развиват по-бързо от очакваното. Мисля, че Сърбия може да влезе в ЕС значително по-рано от 2025 г.", каза Макрон.

Както е известно 2025 г бе посочена от ЕС и ЕК като възможна дата за присъединяване на Сърбия и Черна гора.

Френският президент благодари за сътрудничеството на Сърбия в борбата с тероризма, организираната престъпност и нелегалната миграция и за поканата да посети през ноември Белград, за да присъства на отбелязването на 100 години от Първата световна война, в която Сърбия и Франция са били съюзници. Макрон каза, че Вучич днес му е дал скъпоценни документи за този период от историята.

Сръбски медии отбелязаха, че срещана на Вучич и Макрон е продължила близо час вместо планираните 25 минути.