Съпругата на опозиционния лидер в Украйна Виктор Медведчук апелира за освобождаването му към президентите на Украйна и Турция - Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган.

Оксана Марченко записа две различни видеообръщения към единия и другия. Украинския президент Володимир Зеленски тя призова за незабавното пускане от ареста на Виктор Медведчук, задържан на 12 април от Службата за сигурност на Украйна /СБУ/.

"Аз, Оксана Марченко, съпруга на народния депутат на Украйна Виктор Медведчук, се обръщам към президента Зеленски. Моля Ви да предприемете всички необходими действия, за да освободите незабавно съпруга ми Виктор Владимирович Медведчук, който е незаконно задържан от СБУ. Виктор Владимирович не е нарушил никакви закони на Украйна и не е напускал територията ѝ", каза тя във видеото, публикувано в нейния канал в YouTube.

Оксана Марченко посочва още, че съпругът й е незаконно преследван само и единствено по политически причини. Тя казва още в обръщението към Зеленски, че Медведчук "винаги е призовавал за мир и диалог, съгласие в Украйна и на Вас това ви е много добре известно. Животът му трябва да бъде вън от опасност. Очаквам Вашия отговор", завършва Оксана Марченко видеото, адресирано към Зеленски.

Обръщението й към турския президент Ердоган е по-обширно и в него тя набляга на авторитета му, който може да изиграе роля за освобождаването на съпруга й.

"На 12 април моят мъж беше незаконно задържан от СБУ по лично нареждане на господин Зеленски и в момента е държан на неизвестно място. Съпругът ми не е нарушавал никакви закони. Всичко, което се случва с него, напълно противоречи на правната уредба на украинската държава и на нормите на международното право", обръща се Марченко към Ердоган.

"Насилственото задържане на моя съпруг намирам за проявление на тероризъм. Г-н президент, Вие призовавате за мир и диалог. Вие нееднократно казахте, че сте приятел на моята страна и сте приятел на Русия. И както се казва в Турция, "добрият приятел се разкрива в черен ден". В нашето семейство дойде този черен ден", казва още съпругата на опозиционния депутат, като моли Ердоган "да използва влиянието си за освобождението на съпруга й".

Руските медии разпространиха и двете видеа. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Медведчук не е руски гражданин, няма никакво отношение към руската "специална военна операция" и РФ не е наясно дали той желае Русия изобщо да се намесва в разрешаването на този казус. Повод за думите му стана апелът на самия Зеленски да направят размяна на пленници срещу арестувания Медведчук.

Бизнесменът и опозиционен лидер в Украйна Виктор Медведчук беше под домашен ареста от една година, а партията му бе забранена в началото на войната. Твърди се, че Путин е кръстник на най-малката му дъщеря. По тази причина Медведчук често е наричан "кума на Путин". Медведчук е и сред инициаторите на Минските споразумения.