Украинският президент Володимир Зеленски предложи на Москва размяна на задържания от властите в Киев украински депутат и бизнесмен Виктор Медведчук, близък на Владимир Путин, с пленените в Русия украинци, предаде Франс прес.

Новината за ареста на Медведчук бе съобщена от самия украински президент в профила му в Телеграм с честитка 12 април и Деня на космонавтиката.

Опозиционерът и украински депутат беше заснет в украинска военна униформа, а Киев разпространи снимката му с твърдението, че е задържан при спецоперация. 

Твърди се, че 67-годишният Медведчук, е избягал от домашен арест малко след началото на руското нахлуване в Украйна и се укриваше до вчера.

Партията му бе забранена от Киев в началото на войната, а самият той бе спряган за следващ президент на Украйна с проруска ориентация след евентуалното свалне на Володимир Зеленски с руска намеса.

"Предлагам на Руската федерация да разменим този човек за нашите синове и дъщери, които в момента са в плен в Русия", заяви Зеленски във видеообръщение в "Телеграм".

"Специална операция бе проведена, благодарение на СБУ (Службата за сигурност на Украйна). Отлична работа!", заяви Зеленски в "Телеграм" и придружи съобщението си със снимка на Медведчук, окован с белезници и облечен с украинска военна униформа.

Руските медии съобщиха новината, като обясниха, че е показана снимката на човек, който прилича на Медведчук.

Зеленски коментира е вчерашното изявление на Владимир Путин, че "спецоперацита продължава по план". 

Украинският президент констатира, че Русия за 48 дни в Украйна е загубила повече войници, отколкото за 10 години СССР в Афганистан.

 "А после какво? 30 хиляди убити? 40 хиляди? Днес в Русия за пореден път прозвуча, че така наречената "спецоперациия" върви по план. Е, ако бъдем честни, никой в света не разбира как въобще може да се появи такъв план", каза в поредно обръщение Зеленски.

Президентският съветник Михайло Подоляк, който участваше и в преговорите с руската страна, пък коментира, че в украинския арест има по-голяма сигурност за живота на Медведчук, отколкото в Русия.