"В критичен момент сме от делото срещу Джулиън Асанж. На 20 и 21 февруари е вероятното окончателно изслушване в Обединеното кралство за спиране на екстрадицията му. Ако не успее, другата възможност за него е да се обърне към Европейския съд по правата на човека."

Това заяви в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" съпругата на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж - Стела Асанж, която е и негов адвокат. Тя беше в ЕП в Страсбург за откриването на изложба с наградите за журналистика и разследвания на Джулиън Асанж.

"Затова е и толкова важно да дойда тук - в ЕП, в центъра на Европа, за да направя изложба с всички награди за журналистика, които Джулиън е спечелил, а също и за да информирам европейците относно опасностите от такова съдебно преследване, защото това е атака срещу свободата на печата."

Джулиън Асанж е обвинен за публикуването на секретни документи, получени в рамките на изтичането на информация "Кейбългейт" за действия на САЩ по време на войните в Ирак и Афганистан. Правителството на САЩ поиска екстрадиция, за да изправи Асанж пред съда по 18 обвинения във връзка с публикуването през 2010 година от Wikileaks на стотици секретни документи, разкриващи, по мнението на експерти, военни престъпления и нарушения на човешки права и отпечатани от медии в много страни.

Преди повече от година редакторите и издателите на медийните организации, които първи публикуваха тези разкрития - "Гардиън", "Ню Йорк Таймс", "Монд", "Шпигел" и "Ел Паис", се обединиха, за да се противопоставят публично на плановете на САЩ за повдигане на обвинения срещу Асанж. Ако бъде екстрадиран в САЩ го очакват 175 години затвор.

Стела Асанж съобщи, че нищо не се е променило от апела ѝ към евродепутатите преди една година, когато Асанж беше наминиран за Наградата "Сахаров" на ЕП - най-голямата награда на ЕС за защита на човешките права.

"Благодарна съм, че Парламентът направи изложба на наградите на Джулиън, която е на централно място в сградата. Дойдоха политици от всички партии, но на институционално ниво действия няма никакви действия, доколкото става дума за Европейския съюз. Вчера, специалният докладчик на ООН за мъченията публикува изявление, в което казва, че Обединеното кралство не трябва да екстрадира Джулиън, че има сериозен риск от мъчения, риск за живота му и че той трябва да бъде освободен. Така че, има други институции, които отдавна ясно са заявили, че случващото се не е просто правно нарушение, нарушение на базовите демократични принципи, а е нарушение на човешките права и той трябва да бъде освободен. Европейският съюз наистина изостава - всички експерти по човешки права и свободи са категорични, че това е сериозна атака, която излага на риск журналисти по целия свят", каза Стела Асанж.

Съпругата на Джулиън Асанж уточни, че той е австралийски гражданин, австралиец по националност и през последните няколко години неговата родина силно подкрепя освобождаването му, подкрепят го политици от целия спектър.

"Делегация от австралийски депутати пътува до Вашингтон, за да се срещнат със своите колеги там. В резултат на това е налице резолюция, предложение за изменение на закона подкрепено от двете партии. Има и призив за прекратяване на делото срещу Джулиън, защото това е целенасочена атака срещу възможността да се публикува истината, срещу Първата поправка в Конституцията на САЩ, която защитава свободата на словото. Това е обединяващо за политиците, но и случаят е политически и са намесени различни интереси. В Съединените щати делото винаги е било много противоречиво. Правителството на Обама реши да не преследва Джулиън по съдебен ред, защото според тях, няма как да го съдят без да изложат всички журналисти на риск. Администрацията на Тръмп продължи с делото, защото те нямаха проблем с това да създадат прецедент, който да може да се прилага спрямо останалите журналисти. Те пресякоха една граница, отвъд която защитата на журналистите изцяло зависи от волята на правителството, което е на власт и няма реална защита, ако една администрация реши да преследва някой журналист", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ ситуацията е непредвидима именно поради начина, по който се разглежда делото - то се променя в зависимост от това кой е в Белия дом.

"Обвинението срещу Джулиън включва публикации от 2010 г., които предостави Челси Манинг, военен анализатор. Тя е била в Багдад, имала е достъп до тези документи. Тя би камбаната, защото имаше достъп до доказателства за мъчения, военни престъпления и така нататък, които изпрати на "Уикилийкс", "Уикилийкс" ги публикуваха. Администрацията на Обама проведе разследване и реши да не поддържа обвинението, а администрацията на Тръмп реши да продължи съдебното преследване. Но се случваше и нещо друго, а именно, назначеният от Тръмп директор на ЦРУ, Майк Помпео, направи редица изявления, в които каза, че ЦРУ ще свали "Уикилийкс", заради публикации за ЦРУ, публикации срамни за ЦРУ. Съдебното преследване срещу Джулиън се осъществяваше в контекста на настояването на Майк Помпео Уикилийкс да бъде свален и да бъде накаран Джулиън да замълчи. Доналд Тръмп е вероятният следващ президент, а той е непредвидим", смята съпругата на Джулиан Асанж.

Ако се създаде прецедент, всяка държава може да заеме позицията на САЩ и да каже: "Не ми харесва публикуваното от журналист в Полша и ще го вкарам в затвора, нищо че той няма нищо общо с нашата държава", подчерта тя.

"Това е прецедентът, който се създава - да се прилагат национални закони извън територията на страната, агресивно, да се затвори журналист в затвора, само защото е публикувал истината. Следващата стъпка е изслушването на 20 и 21 февруари пред британския съд. Това може да се окаже финалното изслушване на Джулиън в Обединеното кралство. Ако загуби, те ще предприемат всички стъпки от процедурата по екстрадирането му в рамките на дни или часове - не знаем. Джулиън ще иска незабавно да обжалва пред Европейския съд по правата на човека и да се опита да спре екстрадирането.

Има процедура наречена "Правило 31", според която Европейският съд по правата на човека има правомощията да нареди на дадена държава да спре екстрадиция или депортация, ако има основания да се счете, че ще бъде нанесена непоправима вреда, ако екстрадирането се осъществи. В случая на Джулиън, ние твърдим, че той ще изгуби живота си, ако бъде екстрадиран. Той ще бъде подложен на мъчения, затваряне в карцер и затова екстрадирането трябва да се спре. Това е един от аргументите ни за получаване на извънредна заповед от Европейския съд по правата на човека, докато те разглеждат цялото дело, което ще отнеме една или две години.

Междувременно е вероятно Джулиън да остане в затвора, където е вече от почти пет години, от 11.04.2019 г. Той не е обвинен в престъпление, не излежава присъда, но е в затвора по-дълго от много престъпници, които са влезли в затвора, излежали са присъдата си и са освободени. А той е просто журналист, който е публикувал истината за военни престъпления, за избиването на цивилни в Ирак и Афганистан. Напълно абсурдно е институции като Европейския съюз си затварят очите пред случващото се", настоя съпругата му.

"Класифицирана информация се публикува във вестниците ежедневно, често изтича от самите власти", изтъкна Стела Асанж в отговор на въпрос на водещата къде е границата между класифицираната информация и публикуването на факти от секретни документи.

"Технически класифицираната информация е поверителна, но помага за дадена политика или на някоя групировка. Понякога такава информация се оповестява от разобличители, хора, разкрили корупция или други. Дали това лице е нарушило договора си или е нарушило закона, няма значение. Журналистът е този, който решава дали това е в обществен интерес, дали е новина, дали е истина и ако е така, той трябва да публикува, това му е работата. Но това, което се случва тук, е превишаване на правата, опит да се отнеме гласа на истината като се превърне онова, което прави един журналист, в престъпление. Ролята на журналиста е да получи информация, да прецени дали тя е вярна и дали е новина. В случая с Джулиън няма съмнение - това беше важна новина, разкриваща престъпления и корупция и той я публикува. Когато има огромни последици от публикацията, за журналиста трябва да има много силна защита. При Джулиън тези защити се провалиха. В този случай никога няма да има справедливост, защото невинен журналист е държан в затвор със строг режим почти пет години затова, че е публикувал истината. В случая с Джулиън няма как той да бъде компенсиран - изгуби много приятели, които умряха междувременно, беше лишен от времето с децата ни, които днес са на пет и шест и половина години, години от съвместния ни живот ни бяха отнети. Дори и той да спечели и да получи някаква компенсация, няма начин това да се поправи. Но нещата биха могли много да се влошат", смята съпругата му.

По думите ѝ се виждат с Джулиън веднъж или два пъти седмично. Той може редовно да вижда децата.

"Всичко това ще се промени, ако отиде в Съединените щати. В Съединените щати няма вероятност за справедлив процес, защото такова дело въобще не трябваше да бъде завеждано. Така се криминализира работата му като журналист, същата работа, която му е спечелила толкова много журналистически награди. Той е наказан, защото работи като журналист," заяви съпругата му.

"Основанията за изслушване на Джулиън от Европейския съд са толкова силни, защото този случай носи последици за свободата на пресата в цяла Европа. Обединеното кралство е страна по Европейската конвенция за правата на човека и е обвързана с разпоредбите ѝ. Когато стигне до Европейския съд, самият случай ще създаде юриспруденция и ще бъде отправна точка за бъдещи дела за свободата на пресата. Наистина е важно да се разбере първо, че това не е съдебно дело, а политическо дело и второ - това е дело, което ще има огромни последици за правото на обществото да е осведомено," завърши Стела Асанж.