Съпругата на американски дипломат получи присъда от осем месеца затвор от лондонски съд заради причиняване на смърт на британски тийнейджър чрез непредпазливо шофиране в Англия през 2019 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съгласно съдебното решение срещу Анна Сакулас вместо да влезе незабавно в затвора за осем месеца, тя получава правото да остане 12 месеца условно на свобода, но ако наруши някои от условията на това условно изпълнение на присъдата, ефективното наказание ще влезе в сила.

Деветнадесетгодишният Хари Дън почина през август 2019 г., след като мотоциклетът му се сблъска с колата, карана от Анна Сакулас близо военновъздушна база в графство Нортамптъншър, използвана от американски военни. Сакулас пледира виновна през октомври, но не присъства лично на произнасянето на присъдата в Лондон. Тя се появи по видеоконферентна връзка.

Прокурорът по делото каза, че свидетел на катастрофата, е видял как Хари на няколко пъти е повторил "Не ме оставайте да умра".

Сакулас призна, че вината е била нейна, но че е карала от погрешната страна на пътя. А после пред разпитващи я полицаи тя заяви, че е шофирала от "американската страна".

Съпругът на Сакулас е работил във военното разузнаване в американската база. След инцидента тя напуснала страната и заявила, че има дипломатически имунитет от съдебно преследване, а САЩ отказаха да я екстрадират и това породи напрежение в отношенията между двете страни.

По време на делото адвокатът на Сакулас заяви че тя е получила съвет от американското правителство да не идва лично на процеса, защото това може да изложи значителни американски интереси на риск.