Това пише във Forbes Уейд Шепърд, съобщи РИА Новости, цитирана от "Епицентър".

След като попаднаха в една лодка заради мерките, предприети от американските законодатели, Москва и Техеран активно развиват сътрудничеството помежду си. В понеделник те подписаха сделка за съвместно производство на пътнически вагони на стойност 2,5 милиарда долара. Преди това бяха подписани и споразумения в други сфери. Иран купува руска военна техника - по-точно, вертолети Ми-17 и различни ракетни системи.

Руските нефтени и газови компании на свой ред активно действат в Иран. През юни "Газпром" се сдоби с договор за експлоатация на газовото находище Farzad B, посочва авторът. Стокооборотът между Русия и Иран значително се увеличи през 2016 г., като скоро може да надхвърли 10 милиарда долара. През 2014 г. той беше едва 1,68 милиарда долара, отбелязва Шепърд.

А американските компании могат да си позволят само две сфери на сътрудничество с Иран - да купуват персийските килими или да продават пътнически самолети. Заради собствените си санкции САЩ не могат да "отхапят късче" от бизнеса със стремително развиващата се ислямска република. Освен това, Вашингтон има сериозно влияние върху европейските компании по всички въпроси, касаещи сделки с Иран. Така, според някои сведения, френската компания Total и някои други западни фирми не могат да получат достъп до пазарите в Иран без разрешението на Вашингтон.

И това открива пред Русия много възможности. Шепърд отбелязва, че в днешната епоха на мащабна международна търговия и инвестиции държавите получават лостове за влияние и възможности да си влияят една на друга за сметка на икономическата активност и съвместните проекти.

"Тези, които налагат санкции, фактически сами се изваждат от играта, оставяйки на съперниците си възможности за натрупване на допълнително богатство и мощ. И Китай, и Русия знаят добре това. Така че Путин май трябва наистина да благодари на Конгреса", заключава Уейд Шепърд.