Историята на малката Алба, която се ражда със Синдром на Даун и е изоставена от майка си, а после била отхвърлена от 20 потенциални приемни семейства, развълнува хиляди потребители на социалните мрежи. 

Момиченцето обаче намери своя баща в лицето на италианеца Лука Трапанезе след дълга борба. Историята на нелекия път на италианеца към осиновяването на новороденото момиченце се разпространи с шеметна скорост из социалните мрежи поради няколко причини, най-важната от които е фактът, че социалните служби не дават често право на опека на самотен хомосексуален мъж. 

В Италия, както и в повечето страни от света, осиновяването за хомосексуалисти и самотни родители е доста трудна работа.

Лука осиновил Алба когато тя била едва на 13 дни, но заради състоянието и се били отказали вече над 20 семейства.

Самият Лука работил в много центрове за грижи за хора със специални потребности и винаги искал да стане баща. Ето защо, въпреки липсата на партньор, той решил да не се отказва от осиновяването на Алба, която вече се наслаждава на щастлив дом със своя баща.

Благодарение на него това момиче, което обича да играе и танцува и да се наслаждава на общуването с други хора, има прекрасно бъдеще.

Синдромът на Даун - не е болест, а сложно генетично състояние. То не се лекува и не причинява страдание. Детето се е родило такова, защото по време на зачеването в неговите клетки се е образувала допълнителна 47-ма хромозома. Именно затова се появяват редица физиологични особености, заради които детето ще се развива по-бавно от връстниците си.