Камала Харис пристигна с известно закъснение в столицата на Гватемала за първото си посещение в чужбина като американски вицепрезидент след забавяне поради технически проблем със самолета й, предаде ДПА.

Към половин час след излитането си от военно летище край Вашингтон правителственият самолет, трябваше да се върне на летището, за да бъде сменен. Причината е технически проблем, а не проблем със сигурността, уточни говорителят и старши съветник на Харис Саймон Сандърс и добави, че вицепрезидентът ще смени самолети, за да продължи пътуването.

По-късно тя обясни пред журналисти, че екипажът е установил проблем с прибирането на колесника и самолетът се е върнал от предпазливост. Имало необичаен шум, който се чувал от колесника на самолета, но кацането е било напълно нормално.

Малко по-късно Камала Харис е излетяла от авиобазата "Андрюс" в Мериленд и успешно е кацнала в Гватемала.

Харис беше посрещната от гватемалския външен министър Педро Броло и американския посланик Уилям Поп.

Техническият проблем в неделя не е първият случай, когато проблеми със самолета нарушават плановете на Харис за пътуване. Самолетът й имаше технически проблеми и при пътуване до Калифорния през март.

Официалната визита на вицепрезидентката в Гватемала и Мексико днес и утре ще се съсредоточи върху въпроси като миграцията и икономическото сътрудничество. Това е първото й пътуване в чужбина като вицепрезидент на фона на политически натиск за спиране на потока от мигранти към САЩ. Залогът е висок за Харис, тъй като тя излиза на международната сцена на фона на нарастващ брой мигранти, пристигащи на границата между САЩ и Мексико. Само през април американските митнически и гранични служби са срещнали над 178 000 мигранти, 44% от които са от Централна Америка.