Президентът на Салвадор Наиб Букеле обяви, че страната му дава 5000 паспорта на висококвалифицирани чужденци, предаде Франс прес.

Става дума за учени, инженери, лекари, артисти, философи, които са висококвалифицирани в чужбина и които приемат да дойдат да живеят в Салвадор. Те ще получат салвадорско гражданство и право на глас и ще могат да транспортират вещите си до Салвадор без плащане на мита, добавя БТА.

"Въпреки малкият им брой техният принос ще има огромно въздействие върху нашето общество и бъдещето на нашата страна", каза Букеле.

Наиб Букеле стана президент през 2019 г. и беше преизбран на 4 февруари с 84,65%. Рейтингът му се увеличи заради безпощадната му война срещу престъпните банди, тероризиращи страната. От началото на офанзивата срещу тях през март 2022 г. бяха арестувани над 79 000 членове на престъпни групи.

Новият мандат на Букеле започва на 1 юни. Той обещава усилия за подобряване на икономиката. Около 30 процента от салвадорците живеят в бедност, а около 10 на сто - в крайна нищета.