Съдът обаче смекчи до известна степен присъдата от 2014 година на Граждански съд в Хага, според която холандските войници носят отговорност за предаването на 350 мъже, укриващи се от сръбските сили в базата на ООН в Сребреница, съобщиха световните агенции.

Според днешното решение на Апелативния съд властите в Холандия са частично отговорни за смъртта на предадените мъже, потърсили убежище.

Председателстващият съдия Гепке Дулек заяви, че в резултат на предаването на мъжете от холандските миротворци, "те са били лишени от възможност за оцеляване".

Делото разглежда смъртта на босненци, които са се укривали в холандската база край Сребреница, но след нейното пренаселване е трябвало да я напуснат. Съдът заключи, че холандските военни са знаели, че „съществува реална заплаха те да бъдат подложени на нечовешко отношение от страна на босненските сърби“, ако напуснат територията на базата, но не са успели да предприемат необходимите действия, за да ги защитят.

Присъдата се разглежда като изключение, тъй като ООН се ползва с имунитет от съдебно преследване.

Въпросните повече от 300 жертви са част от около общо 8000 мюсюлмани - предимно мъже и момчета, убити от босненските сръбски сили в най-жестокото клане в Европа след Втората световна война.

Всеки от моите 206 клиенти иска компенсация от 22 000 евро, заяви в понеделник адвокат на ищците Михаел Руперти. Общата стойностна обезщетенията е в размер на около 4,5 млн. евро.

„Те все още понасят вреди във всички аспекти на живота си и вярват, че министерството на отбраната трябва да бъде подведено под отговорност“, каза още Руперти.

Сребреница и околните села бяха населени преобладаващо с мюсюлмани в предимно сръбската Източна Босна. Анклавът бе под военна обсада от началото на босненската война през 1992 г. до клането само няколко месеца преди приключването на конфликта чрез международно посредничество.

Още в края на 2012 година обаче сръбският президент Томислав Николич заяви пред италианското издание "Кориере дела Сера", че в Сребреница през 1995 г. не е имало геноцид.

През 2015 година Европейският съюз обяви, че ще окаже помощ за привличането под отговорност на виновните за геноцида в Сребреница преди 20 години.

"Ние потвърждаваме нашата твърда позиция за оказване на помощ по привличането на виновните под отговорност. Европейската интеграция започва с правосъдие, заедно с помирение между народите и тяхната съвместна работа над общия проект за мир, сигурност и разцвет“, каза тогава председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.