Саади Кадафи, един от синовете на либийския диктатор Муамар Кадафи, е пристигнал в Турция заедно със семейството си, съобщи турското издание "Хаберлер".

Изданието цитира за източник д-р Муса Ибрахим, за когото твърди, че е последният официален говорител на Саади и близък на семейството.

По думите на източника Саади Кадафи е пристигнал в Турция със съдействието на турското външно министерство, за да се установи да живее в страната. Той бил предпочел Турция пред алтернативите Египет и Саудитска Арабия, които също му предложили да се установи да живее там.

В интервю за "Хаберлер" Муса Ибрахим казва: "Саади трябваше да излезе още преди две години от затвора, тъй като в съда бе доказана невинността му. Обаче военните в Триполи отказаха да изпълнят решението на съда. Но под натиска на либийския народ и на някои племена след две години се постигна освобождението на Саади. Обаче либийското правителство постави условието, че след като бъде освободен от затвора, незабавно ще замине да живее в друга държава. И той избра Турция. Всички страни се съгласиха да замине за Турция. Турското външно министерство организира неговото пристигане в Турция. Комуникираме с представител на турското външно министерство, но не мога да ви посоча името без да имам разрешение за това. Вярвам,че турското министерство на външните работи ще направи изявление по случая".

Египет и Саудитска Арабия също заявили готовност да предоставят убежище на Саади Кадафи. Но като логистика заминаването му за Турция било по-лесно за изпълнение, а и самият Саади заявил, че предпочита Турция, където е пристигнал заедно със семейството и децата за постоянно.

"Възнамерява да направи именно това. Но Саади вече е свободен човек. Може да поиска да живее на друго място. Нека не забравяме, че членове на фамилията Кадафи живеят в Египет и в Оман. Възможно е да реши да отиде там. Но в този момент има нужда да си поеме дъх", казва Муса Ибрахим.

Засега от турското външно министерство няма потвърждение на изявлението на Муса Ибрахим.

Саади е един от осемте деца на покойния Муамар Кадафи. Прекарва седем години в затвор в столицата Триполи, където са затворени много функционери на режима на Кадафи във връзка с репресиите срещу въстанието през 2011 година, което свали дългогодишния диктатор и доведе до убийството му по особено жесток начин. Твърди се, че по време на бунта през 2011 г. Саади е предвождал бригада от спецсили и участвал лично в репресиите срещу демонстранти и бунтовници.

След рухването на режима на бащата Саади бяга в Нигер, но през 2014 г. бе екстрадиран и предаден на либийските власти. Твърди се, че е бил подлаган на физически изтезания и не са му разрешавали свиждания със семейството.

47-годишният сега Саади по време на режима на диктатора Муамар Кадафи се е славел с луксозния си начин на живот. Заподозрян е за убийството на популярен либийски футболист, критик на клана Кадафи, но през 2005 г. апелативният съд в Триполи го оправдава.