Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че през последните години от щаб квартирата на НАТО в Брюксел са били експулсираи руснаци. Той направи уточнението, че става дума за случаи в рамките на последните години, а не в последните месеци, както първоначално беше съобщено от германския всекидневник "Билд" (Bild), съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на алианса от петък.

Bild също направи корекция на информацията си, пояснявайки, че Столтенберг не е споменал времева рамка, когато е говорил за експулсирането в интервю за германското издание.

"Русия преустанови мисията си в НАТО през октомври 2021 г.

В интервю за Bild тази седмица генералният секретар се позова на мерките, взети през последните години", каза служител на НАТО.

В интервюто Столтенберг каза: "Видяхме, че руските разузнавателни служби действат в европейските страни в продължение на много години. Виждаме също опити за засилване на техните действия, но разбира се, съюзниците от НАТО наблюдават, следят това много внимателно."

Столтенберг каза също, че НАТО "изгони например руски служители от централата си, защото разбрахме, че те извършват дейности, които всъщност не са дипломатическа работа, а разузнавателна".

През октомври 2021 г. НАТО заяви, че е експулсирало осем членове на мисията на Русия в алианса, които са били "необявени служители на руското разузнаване".