Руското МВР издирва българския доброволец на фронта в Украйна Иван Калчев-Глиги. В ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS българинът обаче заяви, че е разбрал за това от медии.

"За мен е чест да съм в такъв списък с министри и министър-председатели на балтийските държави, които несъмнено правят много повече за украинската отбрана, отколкото аз съм способен да направя. Самата формулировка е абсурдна, защото никой от изброените хора не се крие", заяви още Калчев.

Според него Украйна се справя с удържането на ситуацията на фронта и с настоящата американска помощ. "Тя трябва да продължи", категоричен е Калчев.

През март 2022 г. Глиги замина като доброволец на фронта в Украйна. Според непотвърдена информация той се е грижел за изхранването на бойците. Ето какво написа тогава Иван Калчев в социалната мрежа: 

"Всички легионери сме живи и здрави, и както вече писах - в нашето подразделение се събрахме няколко българи. Видяхме и още, които не са при нас.

Досега нямах много време за писане и снимки, но занапред ще гледам да пиша по-често. Естествено, няма как да публикувам нищо, което да може да се свърже с местоположение, нито имена, числа, или тактическа информация...

...Мислех да оставя троловете да се излагат в коментарите под моите статуси, но изглежда прекаляват, така че занапред коментарите ще са спрени.

Здраве, сила и разум на всички българи, и не оставяйте бежанец без подслон, храна и прегръдка! Настоявайте държавата спешно да опрости административните процедури по приемането, настаняването и наемането на работа на бежанци. Освен дрехите и памперсите, помислете какво можете да дадете на конкретен човек или семейство - не просто покрив и храна, а най-вече човещина, топлина и приемане".