Руският посланик в Атина обвини днес гръцкото правителство, че "разочарова" Москва, на фона на обтягане на двустранните отношения във връзка с интеграцията на бившата югославска република Македония в НАТО, съобщава АФП.

Андрей Маслов публикува четири коментара на гръцки в профила на посолството в Туитър, след като на 11 юли стана ясно, че Атина е експулсирала двама руски дипломати и е забранила влизането в страната на още двама.

Гърция обвини тези дипломати, че са се опитали чрез намеси в средите на националистическата десница и на православните кръгове да саботират споразумението, постигнато в средата на юни между Атина и Скопие за решаване на спора им за използването на името Македония.

Това споразумение позволи на НАТО да покани на 12 юли бившата югославска република да започне преговори за присъединяване към алианса.

"Действията на гръцката страна тази година се превърнаха в разочарование за нас", написа руският посланик, след като отбеляза, че "последните години са белязали невиждан апогей " в двустранните отношения.

Руското министерство на външните работи първоначално се ограничи да реагира на експулсирането на дипломатите, като обяви "предприемане на реципрочни мерки", докато Атина подчертаваше, че този случай не поставя под съмнение традиционното гръцко-руско приятелстно.

Но тонът се изостри с нови изявления на говорителката на руското външно минстерство, която изрази съжаление в сряда, според гръцкия печат, че Атина се е поддала на антируска "провокация".

Агенция ТАСС съобщи вчера отлагане за неопределено време на посещение в Атина на руския външен министър Сергей Лавров, предвидено за есента.

Гръцки правителствени източници посочиха вчера вечерта, че това посещение е било планирано по искане на Русия и че Лавров остава добре дошъл в страната.

Вчера обаче гръцкото външно министерство показа раздразнението си, като обвини руската страна в "неуважение" и отхвърли като "неоснователни твърдения" тезата, че Атина е действала под натиска на трета страна.