Руски войници започнаха да разчистват мините и развалините на територията на металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, след като на стотици украински бойци, които седмици наред бяха блокирани вътре, бе наредено да прекратят съпротивата.

Една част от войниците обхождаха комплекса на стоманодобивното предприятие и покритите с развалини пътища наоколо с минотърсачи, а други военни проверяваха под различни предмети за заложени взривни устройства, се вижда на видеокадри от завода.

"Задачата е трудоемка, врагът е заложил свои мини, ние също заложихме наши противопехотни мини, докато блокирахме врага. Така че ни предстоят около две седмици работа", каза руски войник, представил се единствено с бойния си прякор "Бабай".

В петък Русия обяви, че и последните украински бойци, защитаващи "Азовстал", са се предали. Тази информация не е потвърдена от Украйна, но командир на едно от украинските подразделения в комбината съобщи във видеозапис, че на бойците е било наредено да прекратят съпротивата.

От Международния червен кръст пък съобщиха, че няма да публикуват списък с имената на пленените украински военнослужещи.

"Тази информация е конфиденциална. Наш приоритет е да проверим условията, при които са задържани войниците и как се отнасят с тях, за да предотвратим изчезването им и да поддържаме връзка със семействата им. Но няма да публикуваме списъци с имената на хората, с които сме се срещнали или с които ще се срещнем", заяви през "Униан" представителката на МЧК Мирела Ходейб.