Екипите с мобилни дезинфекционни комплекси на руската армия са дезинфекцирали второ медицинско заведение в италианската провинция Ломбардия. Това съобщи руското министерство на отбраната в събота, цитирано от световните медии.

"Екип от епидемиолози и вирусолози на Министерството на отбраната на Русия извърши цялостна санитарна дезинфекция на пансиона за възрастни хора "Каза Рипосо" в град Немуро.

Общо санирани са над 1500 квадратни метра интериор", се казва в съобщението.

Русия продължавa да помага на Италия, изпраща още лекари и оборудване за борба срещу COVID-19 Руската военна техника беше използвана и за обработка на достъпни пътища до пансиона със специален реагент.

Освен това, военните провериха още два обекта в Ломбардия, за да изяснят обхвата на предстоящата работа. Руските военни пристигнаха в Италия, за да помогнат в борбата с COVID-19 след разговори между президента Владимир Путин и премиера Джузепе Конте.

Те са оборудвани с подвижни дезинфекционни комплекси и мобилни лаборатории, които дават възможност да се определи възможно най-бързо причинителят на инфекцията.

Испания следва плътно Италия в черната статистика на коронавирус. Там бе съобщено за рекордните 832 смъртни случая от коронавирус за последните 24 часа, предадоха Франс прес, ДПА и БТА. 

Броят на жертвите на епидемията в Испания не спира да нараства, с изключение на временния спад в четвъртък, отбелязва АФП. Страната е на второ място по брой на жертвите на Ковид-19 след Италия. Вчера беше съобщено за 769 жертви.

Броят на случаите на заразяване се увеличи с над 8000 за последните 24 часа, след като властите решиха да подлагат на тестове повече хора, за да преценят по-добре мащаба на епидемията в страната.

Властите обаче подчертават, че има забавяне в темпото на ежедневното нарастване на броя на заразените и броя на починалите вследствие на коронавируса. Правителството продължава да повтаря, че се очаква скоро епидемията да достигне пиковия си момент, припомня АФП.